Lajosmizse

2023.03.13. 19:32

A demenciával élők családjának szólt a program

Hazánkban közel 250 ezer ember él demenciával. Az érintettek száma, a hozzátartozókkal együtt, meghaladja az egymillió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10 százalékát jelenti. A demenciával élők és családtagjaik gyakorlati megsegítésére hozta létre a Katolikus Szeretetszolgálat az INDA elnevezésű karitatív programot 2015-ben, ami egy mozaikszó: Interprofesszionális Demencia Alapprogram.

Horváth Péter

A demenciával élők és családtagjaik gyakorlati megsegítésére hozták létre a programot

Fotó: Horváth Péter

 Az INDA program 2019 októberétől egyedülálló újításként először ingyenes képzést tart nyolc városban, köztük tavaly óta Lajosmizsén a demenciával élők hozzátartozói részére, Demencia Információs Órák (DIÓ) néven. A projekt üzenete, hogy van segítség a kilátástalannak tűnő helyzetben – részletezte hírportálunknak dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója.

Közvetlen célcsoportjai mindazok, akik otthonukban ápolnak demenciával élő családtagot. A 12 alkalmas, egy éven át rendszeresen tartó képzés során, kidolgozott tematika alapján Bagyinszki Zoltánné tartott informatív, gyakorlatorientált foglalkozást a programban résztvevő családok tagjainak a Szent Lajos idősotthonban. Minden alkalommal a tanulást támogató segédanyagokat és a mindennapi gondozási munkát segítő eszközöket is kaptak a résztvevők.

A lajosmizsei projekt zárórendezvényét hétfő délután tartották az egészségházban. Basky András polgármester köszöntőjében családi érintettségéről szólt, és méltatta a program nyújtotta segítséget, ami hiánypótló a demenciával élők családjainak segítésében.

Vajda Norbert főigazgató köszöntőbeszédében elmondta, hogy a tudás és megismerés széleskörű terjesztésén túl céljuk a programmal a demencia tabusításának és a gondozást jellemző bezárkózás okainak felszámolása. Emellett az is, hogy a gondozó családokat olyan ismeretekhez juttassák, amelyek a mindennapok szintjén nyújtanak professzionális gyakorlati segítséget számukra. Hangsúlyozta, hogy a demenciával élő személyeket ápoló családok bezárkózása igen káros lehet a betegség lefolyása szempontjából, míg az állapotról szóló kommunikáció és a családok megfelelő segítése nyomán egységükben megerősödhetnek a családok, ami hosszú évekkel tolhatja ki a végleges hanyatlást. A programban hangsúlyt helyeztek a társadalom érzékenyítésére, probléma iránti fogékonyságának növelésére is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában