Országos vetélkedő

2023.02.14. 19:55

Tíz általános iskolai csapat versenyzett Félegyházán, a Bátrak Ligáján – galériákkal

Tíz általános iskola csapatainak részvételével folytatódott a Bátrak Ligája versenysorozat kedden Kiskunfélegyházán, a Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium tornacsarnokában. A Honvédelmi Sportszövetség által rendezett országos vetélkedő célja a hazafias nevelés keretein belül aktív közösségek létrehozása és az egészséges életmód népszerűsítése – hangzott el a verseny ünnepélyes eredményhirdetésén.

Vajda Piroska

A fiatalok lövészetben is megmutatták tehetségüket

Fotó: Bús Csaba

A honvédelemhez köthető megmérettetésen élményközpontú feladatok, így például ergométeres evezés, vívás, íjászat, lézerfegyveres lövészet, tájékozódási mátrix, autós szimulátor, távirányítós RC tank vezetés, tudáspróba várta a 7.-8. osztályos diákokat, akik sportszerű és nemes küzdelemben mérték össze tudásukat, hozták ki magukból a legjobbat. A verseny győztese a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium csapata lett. Második helyen a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola csapata végzett. Harmadikok lettek a bugaci Rigó József Általános Iskola diákjai. 

A versenysorozat 36. állomása volt a félegyházi esemény, melynek ünnepélyes eredményhirdetésén részt vett dr. Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, dr. Nébald György kardvívó olimpiai bajnok, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke, Balla László alpolgármester, Hardi Titusz atya, a Pannonhalmi Főapátság oktatási főigazgatója és Rokolya Csaba a házigazda iskola igazgatója. 

Az ünnepélyes eredményhirdetésen dr. Simicskó István köszöntötte a diákokat. Elmondta, 2017-ben hozták létre a Honvédelmi Sportszövetséget azzal a céllal, hogy az önkéntesség figyelembevételével Magyarország nemzeti védelmi képességének fenntartásába és fejlesztésébe minél szélesebb körben bevonják az állampolgárokat, illetve, hogy erősítsék a társadalom és a honvédelem kapcsolatát.

Hozzátette, minden sporttevékenység, így a Bátrak Ligája is, egyfajta akaraterő tréning, amire különösen nagy szüksége van a fiataloknak, akik a nagybetűs életre készülnek. 

A Honvédelmi Sportszövetségnek többek között az a missziója, hogy támogassa a fiatalokat abban, hogy egészséges, bátor felnőtteké váljanak, akik soha nem adják fel a küzdelmet, akik felkészültek, és egy esetleges válsághelyzetben is megállják a helyüket, meg tudják védeni önmagukat, a családjukat és a hazájukat. Ha erős és bátor fiatalok élnek ebben a hazában, akkor van jövője Magyarországnak – hangsúlyozta a szövetség elnöke. Arra biztatta a fiatalokat, hogy ne csak a virtuális világban, hanem a valóságos életben is találkozzanak, sportoljanak, küzdjenek, segítsék és bátorítsák egymást. 

Dr. Simicskó István beszélt a kadétképzésről is. Elmondta, amikor elkezdték a középiskolások hazafias- és honvédelmi nevelését mindössze három középiskola jelentkezett. Ma már 110 iskolával van szerződése a Magyar Honvédségnek. Ez óriási eredmény a katonai utánpótlás nevelésben. 

A versenyen résztvevő általános iskolák 

A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium, a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola, a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola, a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola, a bugaci Rigó József Általános Iskola, a csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a felgyői Csongrádi Keaoi László Gyula Általános Iskola diákja mérették meg magukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában