Baja

2023.02.28. 10:50

Személyes történetekkel hívják fel a figyelmet a drog- és az alkoholfüggőség veszélyeire – galériával

Függőségmentes hetet tartanak több mint ezer bajai középiskolás és közel háromszáz felnőtt részére hétfő és péntek között. A programsorozat hétfő reggel 10-kor a Déli AszC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában indult, ahol Cs. Német Iván és Váradi Béla az alkoholfogyasztásról beszéltek saját alkoholizmusuk kapcsán. Horváth Lajos pedig drogfüggőségének történetét részletezte a diákok előtt.

Márton Anna

A képen (balról): Bokányi Zoltán, a Bajai Polgárőr Egyesület elnöke, Bedics Edit címzetes rendőr őrnagy és Horváth Lajos

Fotó: Márton Anna

– A rendezvény célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok, illetve bárki aki efelől érdeklődik, meghallgathassa a másik oldalról a függőségeknek a történetét. Emlékszem, én is miként hallgattam diákkoromban az ilyen jellegű előadásokat és most mennyivel más érzés. Akkor még nem gondolkodtunk a buktatókon. Ha csak a diákok tizedének fel tudjuk nyitni a szemét arra, hogy ne válassza ezt az utat, hanem húzza meg a határt, akkor ez már segítség nekik, nekünk, hogy a jövőre nézve egy egészségesebb társadalomban élhessünk. Már régóta figyeltem, hogy Bedics Edit, a rendőrség főtanácsosa évek óta nagyon sok energiát fektet a bűnmegelőzésre, a függőségmegelőzésre, ezért fordultam hozzá, hogy a szakmai hátteret biztosítsa – mondta hírportálunknak Bokányi Zoltán, a Bajai Polgárőr Egyesület elnöke. A rendezvény anyagi hátterét részben a Bajai Önkormányzat bajai polgárőröknek adott támogatása fedezte.

– A programokra szakmabelieket és civil embereket is bevonunk. A családsegítőket, az ügyészség és a bíróság munkatársait, rendőrkollégákat, valamint gyámhatóságtól is jönnek és természetesen a pedagógusokat is várjuk. A tanárok figyelmét arra szeretném felhívni, hogy mit tegyenek, ha tapasztalnak valamilyen függőséget – mondta Bedics Edit címzetes rendőr őrnagy a baon.hu-nak.

A függőségmentes hét programjain minden iskola együttműködött a szervezőkkel, jelenleg már versengés van, hogy melyik előadásra honnan jöjjenek gyermekek. Tehát minden program teljesen telítődött, tudtuk meg Bedics Edittől.

Az előadáson elhangzott, hogy egy alkoholista esetében mindent felülír az alkohol. A függő egyre durvább mélységekbe kerül. 

Cs. Németh Iván az alkoholról, mint kis mértékű oldószerről beszélt. Akkor nyúlt a vodkához és a sörhöz, amikor spirituális ürességet érzett. Kiemelte, hogy az alkoholista már reggel megtervezi, hogy mikor ihat a nap folyamán. Lehet, hogy nem iszik még kora reggel, de mindig tervben van, hogy mikor lesz rá lehetősége.

A fiataloknak az előadók hangsúlyozták, hogy a hasonló a hasonlót találja meg. A partnerválasztásra is felhívták a figyelmet: kiemelték, hogy egy aktív alkoholistával nem lehet együtt élni, őt csak a következő pohár ital érdekli. A lányok esetében hangsúlyozták, hogy ők még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetnek, ha alkohol- vagy drogfüggők. Szexuálisan zaklathatják őket. Cs. Német Iván, a Bajai Anonim Alkoholisták csoportjának vezetője tájékoztatta a jelen lévőket arról, hogy a csoport minden héten két alkalommal ülésezik és segítenek a hozzájuk forduló lakosokon. Akkor is érdemes őket felkeresni, hogy családtagról, barátról, szomszédról van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában