Szakmár

2023.02.27. 13:50

Igazi közösségépítő rendezvény lett a három barát által útjára indított bormustra

Idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg Szakmáron a kistérségi bormustrát, mely mára igazi közösségépítő rendezvénnyé nőtte ki magát. Három barát családjaikkal erősítve indította útjára a kezdeményezést. Marosvári Gábor, Tamás Botond és Tóth András 2015-ben szervezte meg az első versenyt, azóta folyamatosan nőtt a nevezők és a minták száma, és egyre kerekebb, minőségibb borok kerülnek a zsűri elé.

Zsigmond Enikő

A szakmári borverseny győztesei (balról): Döbrentei Sándor, Fekete László és Szalontai Attila

Fotó: Zsigmond Enikő

Idén huszonkilenc helyi és környékbeli gazda negyvenöt borral nevezett, 23 fehér, 9 rozé és 13 vörös bormintából választották ki az érmeseket és végül a kategóriagyőzteseket.

– Nagyon szép versenyt zártunk, mintaszámban és minőségben is. 

Ismét csak azt mondhatom, hogy a minőség egyre jobb lesz, kitűnő borokat kóstolhattunk, különösen meglepő volt a vörösök jó minősége, melyet az is mutat, hogy négy év után ismét egy úgynevezett nagy aranyérmes bor is született, melynek a százas skálán 94 pontot meghaladó volt a minősége – mondta el az  értékelésnél Marosvári Gábor. 

– A vörösek kilencven százaléka kékfrankos volt, nagyon jó borokat kóstolhattunk, a díjnyertes azonban mégse közülük került ki, teljesen egybehangzó szavazással egy Néró fajtával érdemelték ki a kategóriagyőztes címet. A fehérekből volt a legtöbb, itt még a lezárt értékelés után visszakértünk négy-öt mintát, hogy újrakóstoljuk, újraértékeljük, melyik érdemli a jók között az elsőséget. A rozéknál nagyon egyöntetű volt a minőség, inkább kissé vékonyabb rozék érkeztek az idén, közülük egy kicsit testesebb, már-már siller kategóriába hajló rozét választottunk kategóriagyőztesnek – hangzott a zsűrielnök értékelése.

A szakmai részt a zsűriben Matos Patrik szakmári származású hajósi borász, Knehr István Hajós Hegyközség hegybírója, valamint Marosvári Gábor szervező, helyi gazda és borász, mellettük a társadalmi zsűrit két helyi gazda képviselte.

Idén 7 arany-, 20 ezüst- és 11 bronzérmet osztottak ki, valamint minden nevező emléklapot kapott.

 A kategóriagyőztesek, Szakmár község fehérbora Szalontai Attila 2022-es évjáratú cserszegi fűszerese, Szakmár község vörösbora Fekete László 2022-es Nérója, Szakmár község rozé bora Döbrentei Sándor 2022-es kékfrankosa lett. A díjakat András Gábor polgármester és Marosvári Gábor adták át. A borverseny hagyományosan közös vacsorával zárult, ahol a birkapörkölt mellé meg is kóstolhatták, hogy milyen nedű került a zsűri elé a gazdák pincéjéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában