Kiskunfélegyháza

2023.02.28. 06:50

Gyermekkori álma vált valóra: Fekete-Setény Tamara kapta a legjobb iskolarendőr címet

Több mint kétezer iskolarendőr segíti a hazai iskolákat országszerte. A legjobb iskolarendőröket minden évben jutalmazzák. Idén a Bács-Kiskun vármegyei iskolarendőrök közül Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának munkatársa kapott elismerést. Ennek apropóján beszélgettünk vele.

Vajda Piroska

A képen: Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós

Fotó: Vajda Piroska

Fekete-Setény Tamara tizennyolc éve dolgozik rendőrként, gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy a rendőrség kötelékében szolgálhat. Az iskolarendőri munkája mellett balesetvizsgáló, elsősorban ittas járművezetéssel kapcsolatos ügyek kivizsgálásával foglalkozik – mesélte hírportálunknak a rendőrzászlós. 

Elmondta, az „Iskola rendőre” programot az Országos Rendőr-főkapitányság 2008 szeptemberében indította el azzal a céllal, hogy elősegítsék a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, a közlekedési ismereteik bővítését, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítését és megszüntetését.

Fekete-Setény Tamara elsősorban a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola iskolarendőre, de emellett baleset-megelőzési előadóként is dolgozik, így a város szinte valamennyi oktatási intézményében megfordul. 

Az iskolarendőr állandó kapcsolatban áll a rábízott iskola vezetőségével, tanáraival, a szülőkkel és persze a diákokkal is. Rendszeresen tart fogadóórát, ahol felkereshetik a problémáikkal, de tart órákat, előadásokat is. Ilyenkor tavasszal, amikor egyre több gyerek jár kerékpárral az iskolába a helyes közlekedés a fő téma. A kisiskolások képzése közlekedési szempontból kiemelkedően fontos, hiszen koruknál fogva a legveszélyeztetettebb szereplők közé tartoznak, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői. 

– Az iskoláskorúakra általában jellemző, hogy még nem szerezték meg azokat az ismereteket, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek.

 Továbbá kevésbé érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, valamint a figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a közlekedésben veszélyek leselkednek rájuk, főként ott, ahol fokozott a gépjármű-forgalom, például a tanintézetek környékén – sorolta a szakember, aki a vakáció előtt a nyár veszélyeiről tart előadást az iskolákban, de állandó téma az internetes zaklatás is.

Fekete-Setény Tamara szerint az iskolarendőrök csak akkor tudnak eredményes munkát végezni, ha sikerül elnyerni a gyerek bizalmát, ha kialakul egy olyan bizalmi kapcsolat, hogy baj esetén bátran merjenek segítséget kérni. Azt is megtudtuk, hogy az iskolarendőrök munkája nem csak a tanítás alatti hónapokra, hanem a nyári szünetre is szól, hiszen a nyári táborokban is folyamatosan jelen vannak. 

A rendőr zászlós beszélt a „A Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” elnevezésű programról is, melyhez szintén az elsők között csatlakozott a Platán Utcai Általános Iskola. Ennek a kezdeményezésnek is az a lényege, hogy a helyes közlekedésre tanítsák a kisiskolásokat. 

– A program megvalósítói azonban a pedagógusok, akik rendőri kontroll mellett interaktív módon oktatják a diákokat közlekedési és baleset-megelőzési ismeretekre.

 – részletezte a szakember. 

Rendőrautóval az iskolába/óvodába

Fekete-Setény Tamara kezdeményezésére indult el a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának legújabb családi versenyfelhívása is, melyben arra ösztönzik a gyerekeket, hogy alkossanak valamilyen építőjátékból olyan közlekedési szituációt, melynek a témája a biztonsági öv vagy a biztonsági gyermekülések használata. A történetről pedig készítsenek mobiltelefonnal rögzített, maximum 30 másodperces kisfilmet, melyet a [email protected] címre lehet feltölteni március végéig. 

A legjobb kisfilmeket különleges ajándékokkal jutalmazzák. Az eredményeket április 11.-én a Bács-Kiskun Vármegyei Baleset-megelőzési Facebook-oldalon teszik közzé. Az első három helyezett család választhat az alábbi nem mindennapi nyeremények közül: beszélgetés egy kávé mellett Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornokkal, Bács-Kiskun Vármegye rendőrfőkapitányával, betekintés a megye kommandósainak, pontosabban a HÍRÖS Közterületi Támogató Alosztály életébe, objektumlátogatás a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Részt vehetnek egy rendőrségi akcióban (traffipax/sebességellenőrzés, biztonsági öv használatának ellenőrzése), vagy egy rendőrautóval utazhatnak az iskolába/óvodába a díjazott gyerekek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában