Kiskunfélegyháza

2023.02.27. 11:36

Emléktáblával tisztelegnek a népszerű fodrászmester, Köhler József emléke előtt – galériával

A Köhler József Baráti Társaság kezdeményezésére állítottak emléktáblát a tizenhat éve elhunyt mesterfodrász, Köhler József tiszteletére egykori fodrászüzlete falán a hétvégén. A megemlékezésen családja, barátai, tisztelői jelenlétében Csányi József polgármester idézte fel a köztiszteletben álló fodrászmester életét.

Vajda Piroska

Az emléktáblát Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere és Köhler József lánya, Köhler Helga leplezte le

Fotó: Vajda Piroska

Hangsúlyozta, ebben a városban az iparosság, a szakma, a szakmai képzés és az ehhez kapcsolódó személyi kultusz Köhler József személyében minden szempontból kiteljesedik. Hiszen egy olyan emberről beszélünk, aki egész életében a családjának és ennek a szakmának élt. Olyan baráti kört tudott megtartani maga körül, ami végig meghatározta életét és meghatározta ennek a városnak a létét is – fogalmazott a polgármester. 

Elmondta, Köhler József 1945-ben született Kiskunfélegyházán a Köhler fodrász dinasztia gyermekeként. József tanulmányai után a félegyházi fodrász-szövetkezetben helyezkedett el. Végezte munkáját, tanította a mesterségre és emberségre növendékeit, együttműködve a szakképző intézményekkel. Később vállalkozó lett, és mint iparosmester folytatta tevékenységét a városi uszoda épületében.

Az élete volt a fodrászat és a fiatalság emberré nevelése. Fogékony volt minden új ismeretre. Lelkes résztvevője volt a Fodrász Szakmai Napoknak, ahol rendszeresen zsűrizett, és tagja volt a szakmai vizsgákon a vizsgabizottságnak. Tanulói sikeresen vettek részt az országos versenyeken. A közéletben elismert személyisége és párfüggetlensége miatt a város szeretetét élvezte haláláig. Tőle származik a vallás- és politikamentes fodrászat. Műhelye ajtaján ezt a feliratot olvashatták a vendégek. Szókimondó, egyenes, kritikus ember volt, szem előtt tartva a szakmai alázatot és az emberek iránti tiszteletet – sorolta a városvezető.

A Köhler József Baráti Társaságot 15 éve alakította meg a fodrászmester tíz jó barátja, egykori vendégei. Ennek jubileumára való tisztelettel emeltették ezt a táblát – hangzott el a megemlékezésen.

Csányi József elmondta még, hogy a fodrászmester két gyermeke közül Helga lépett a nyomdokaiba. A biológusi pályát adta fel a fodrászatért. 2002-ben fodrász-oktatói diplomát szerzett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában