Csipkeház

2023.02.24. 17:23

A Vajdahunyad várában zárja a jubileumi évet a halasi csipke

A tavalyi a XXI. Nemzetközi Csipkekiállítással vette kezdetét a 120 éves halasi csipke jubileumi rendezvénysorozata, amely március 28-án Budapesten, a Vajdahunyad várában egy nagyszabású időszaki kiállítással zárul. Idén nem lesz nemzetközi csipkekiállítás a halasi Csipkeházban.

Pozsgai Ákos

Archív-felvétel

Fotó: Pozsgai Ákos

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a kiskunhalasi Csipkeház és múzeum, számtalan eseménnyel ünnepelték a 120 éves halasi csipkét. Minden eseményt igyekeztek emlékezetessé tenni, a tavaszi hagyományos nemzetközi csipkekiállításon a neves hazai és külföldi csipkeműhelyek mellett díszvendégként Horvátország csipkéit mutatták be. Egy divatbemutatóval egybekötött kiállítással vendégeskedett a halasi csipke Mallnitzban, a Csipkék királynője, a királynők csipkéje címmel mutatkozott be a csipke Székesfehérváron, valamint a világkiállítások 170 évének magyar jelenlétét bemutató Magyar Nemzeti Múzeum EXPO sikerek című tárlaton is kiállították a halasi csipkét.

Az évforduló alkalmából megjelent a halasi csipke történetét összefoglaló, öt fejezetből álló csipkealbum is Szakál Aurél szerkesztésében, a csipkékről készült rendhagyó képekkel illusztrálva.

A jubileumi rendezvénysorozat záró eseménye március 28-án lesz a városligeti Vajdahunyad várában, ahol divatbemutatóval és csipkevarrással egybekötött történeti kiállítás nyílik a halasi csipkéről. A tárlathoz az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből is kölcsönözni fognak csipkéket, amelyek a legújabb alkotásokkal együtt lesznek bemutatva. Csipketerítők, halasi csipkével díszített ruhák, ékszerek és enteriőr alkotja majd a tárlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában