Nehéz helyzet

2023.02.02. 06:55

A fejlesztésekre szánt pénz idén a rezsire megy el Félegyházán 

Nehéz év elé néz Kiskunfélegyháza, de a város vezetősége felkészülten várja az új év kihívásait – írta közösségi oldalán Csányi József polgármester. Közleményében hangsúlyozta, igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy megnyugtatóan kezelni tudják a kialakult nehéz helyzetet. Az energiafelhasználás visszafogásához több fájó intézkedést is meg kellett hozni.

Vajda Piroska

A képen: Csányi József polgármester

Fotó: Vajda Piroska

Csányi József közleményében azt írta, az egyik legfontosabb cél továbbra is az, hogy mind a hatszáz önkormányzati intézményben dolgozó kolléga munkahelyét megtartsák, és hogy a meghozott szigorításokból a városlakók a lehető legkevesebbet vegyenek észre. A polgármester arról is ír, hogy a legnehezebb döntés az uszoda május végéig történő bezárása volt, de a helyzetet mérlegelve a bölcsődék, az óvodák és az idősek otthona fűtése, a város zavartalan működtetése fontosabb volt. 

Döntését alátámasztva leírja, hogy bár az év elején az államtól 243 millió forint plusz támogatást kapott a város a megnövekedett rezsiköltségek kompenzálására, de a mostani árakkal számolva, a városi spórolásokkal együtt is idén 912 millió forinttal kell többet költeni áramra és gázra, mint tavaly. 

Hangsúlyozta, hogy tulajdonképpen 2023-ban elfűtik és elvilágítják a város összes útépítésre, épületfelújításra, közösségi beruházásokra szánt pénzét.

Utak, parkolók, járdák építése helyett bölcsődét, óvodát, intézményeket fűtenek, biztosítják a közvilágítást, és több mint 4000 gyermeknek és idősnek főznek naponta. Csak az étkeztetésben 160 millió forintra nőttek azok a költségek, amit nem hárítanak át a szülőkre.

Az idei tervekről is beszámol. Ebben az évben a Kossuth utca következő szakaszának újjáépítése, a volt Vasas pálya teljes felújítása és az új móravárosi bölcsőde megnyitása valósul meg. Ezeknek a beruházásoknak az uniós támogatása a város számláján van. Emellett benyújtották a Molnártelepi út felújítására is a pályázatot. Csányi József kitér arra is, hogy minden olyan szolgáltatás, amit eddig nyújtottak, 2023-ban is megmarad. Továbbra is támogatják a kórházi szakrendeléseket, a civil, egyházi- és sportszervezeteket, és színvonalas módon megrendeznek minden városi rendezvényt. Mindazonáltal a váratlan, előre nem látható kiadásokra 300 millió forintot különítettek el. Ez a pénz a város biztonsági tartaléka. 

Csányi József szerint, volt már ennél rosszabb, de sokkal jobb helyzetben is a város. A polgármester nincs kétségbe esve, mert szerinte, kellően erős alapokon nyugszik a város gazdasága ahhoz, hogy saját erőből is talpon tudjon maradni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában