Wojtyla

2023.01.16. 19:50

Koch Csaba bortermelő támogatta a kecskeméti szegények ebédjét – galériával

Szent Vince napjához kapcsolódóan ezen a héten Borászok hete zajlik a Wojtyla Barátság Központ népkonyháján. Az első napon Koch Csaba, a 2019-es esztendő év bortermelője támogatta a szegények ebédjét.

Sebestyén Hajnalka

Koch Csaba (középen áll) mesélt a borászatáról a népkonyhára járó szegényeknek

Fotó: Bús Csaba

Szent Vince napja – január 22. – a vincellérek, borászok régi ünnepe. Az időjárás alakulásából ezen a napon a termés bőségére következtettek a szőlősgazdák. E hagyományt évek óta ünnepli a Wojtyla ház is. Az ünnepségsorozat keretében ezen a héten mindennap más-más megyebeli borász finanszírozza meg a népkonyhára járó szegények ebédjét. Jelenleg százharminc rászorultat számlál a sors­közösség. 

Hétfőn a jótékonysági ebédosztást Koch Csaba, a borotai Koch Borászati Kft. ügyvezető-­tulajdonosa, 2019-ben az év bortermelője, a Magyar Bor Akadémia elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja, és nem utolsósorban sikeres üzletember támogatta. Az ebédosztáson személyesen vett részt a kiváló borász. 

Ebéd előtt Teleki Gábor kodályos tanuló gordonkajátékát hallgathatta meg a közönség. Farkas Pál, a Wojtyla munk­atársa köszöntötte a szegényeket és a támogatókat. Kifejez­te a népkonyha nevében köszönetét, amiért még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is gondolnak a borászok a nélkülöző szegényekre. 

Koch Csaba nem először látogatott el a népkonyhára. Rövid beszédében kitért a családja szőlő- és bortermelő múltjára. Immár több generáció óta adják át a tudást, ő maga nagyapjától és dédnagyapjától tanulta az alapokat, majd a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán gyarapította tovább tudását. 

Jelenleg 150 hektáron gazdálkodik Borotán és környékén, valamint Villányban és a Dunántúlon. A minőségi palackos borai országszerte elérhetők a magyar üzletekben, kis mennyiségben pedig borászatoknak biztosítanak alapanyagot.

Néhány éve a feldolgozóüzemükben a borokon túl 100 százalékos rostos gyümölcsleveket is előállítanak. A neves borász hozzátette: nagyon szerencsés, mert boldog családban él. Öt gyermeke és két unokája van már. 

Az enyhe télnek van előnye

Hírportálunk arra is kíváncsi volt, mennyiben befolyásolja munkájukat az enyhe tél. Ennek kapcsán elmondta: egyelőre nem lehet tudni, milyen hatása lesz a szőlőtermésre. Egy átlag évben január közepéig, végéig mély nyugalmi állapotban van a szőlőtőke. Ha felébred, és hirtelen fagyosra fordul az idő, az sajnos tőkepusztuláshoz vezethet. Emellett a kártevőktől is tartani kell, hiszen az enyhe tél miatt a kártevők nagyobb tömegben képesek áttelelni. Így tavasszal várhatóan pluszpermetezés, növényvédelem lesz indokolt. Végül megjegyezte: az enyhe télnek van egy előnye is. Megkezdhetik a metszést, így lévén kevesebb a kétkezi munkaerő, minden területen időben tudnak végezni. 

Minőségi borok kerülnek ki a pincékből

Az ebédosztáson részt vett még Dabasi Gábor, a Damax Kft. tulajdonosa is, többszörös Kecskemét Város Bora díjazott, aki a szerdai ebédet támogatja, csak akkor elfoglaltsága miatt nem tud majd személyesen jelen lenni. Dabasi Gábor elárulta: a borászok egész évben imádkoznak, hogy az időjárás kegyes legyen hozzájuk. A kiváló borhoz kiváló szőlőtermés szükséges. Így imádkoznak, hogy a téli és tavaszi fagy elkerülje őket, megússzák a nyári aszályt, essen a forró hónapokban is, ősszel pedig sok napsütést és száraz időt remélnek. 2022-ben, a nyári aszály kivételével, ez össze is jött, így ő maga elégedett a terméssel. 

A térség önkormányzati képviselője, Jánosi István néhány hónapja ismerkedett meg a népkonyha életével képviselői beiktatását követően. Most is őszinte bámulattal csodálja, hogy a Wojtylában milyen nagy hangsúlyt fektetnek a melegétel mellett a lelki táplálékra is, őrzik a hagyományokat, melyeket ötvöznek az ételosztással. Ő maga az élete során láthatta, hogyan változtak át az egykori szocializmus tervgazdálkodásának nagyüzemi borászatai a mai kiváló borászatokká, ahol minőségi borok kerülnek ki a pincékből. Látványos fejlődést mutatnak az alföldi borok is, vármegyénk kiváló borászainak köszönhetően országosan is elismertté vált már jó néhány megyei bor, köztük a két vendég, a Koch- és a Damax-nedűk is. 

A Wojtylában a héten támogatja még az ebédosztást Hetényi József, a Hetényi Pincészet tulajdonosa, Balogh Károly, Helvécia polgármestere, a Balogh Borház tulajdonosa, valamint a Frittmann Borászattól Frittmann János és István. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában