Bács-Kiskun

2023.01.27. 17:20

Az elítéltek újra-integrációját segíti a jóvátételi program

Dr. Zakhar Tibor ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka volt a Gong Rádió Mai téma című műsorának vendége csütörtök délelőtt. Az ezredes a fogvatartottak jóvátételi programjáról beszélt, ami fontos szerepet játszik a társadalmi újra-integrációban.

Horváth Péter

Dr. Zakhar Tibor ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka

Forrás: Beküldött fotó

Dr. Zakhar Tibor a büntetés-végrehajtáson belül 2016-ban indult program Fogvatartottak reintegrációja című kiemelt projektről beszélt a Gong rádióban, ami az Európai uniós EFOP pályázat forrásából valósul meg. A projekt a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága konzorciumában jött létre. Ehhez még ugyanebben az évben csatlakozott a Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet is. Zakhar ezredes elmondta, hogy a program öt fő elemből, alprogramból épül fel: a Tanoda programból, a foglalkoztatási rehabilitációból, a reintegrációból, a kompetenciafejlesztésből és a jóvátételi programból.

A jóvátételi program célja, hogy a vármegyei büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai valamit visszaadjanak a társadalom számára a lehetőségeik szerint. 

Legutóbb a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal együttműködésben újévi köszöntő lapot készítettek a fogvatartottak 1000 példányban, amit a színház szilveszteri előadásának nézői kaphattak meg.

 Ebben a konkrét projektben 26 fogvatartott vett részt.

A projektbe önkéntesen kerülhettek be a fogvatartottak. A kiválasztás során előnyben részesítették azokat a jelentkezőket, akik valamilyen okból a munkában nem tudnak részt venni, például egészségügyi állapotuk, ítéletük tartalma, vagy a jogerős ítélet hiánya miatt.

Az üdvözlőlapokból több lehetséges változatot készítettek el az elítéltek, melyek közül a vezetőség választotta ki a végleges formát.

Arról is beszélt az ezredes, hogy miért a színházat választották együttműködő partnernek. Mint Zakhar Tibor fogalmazott, a pályázat egyik eleme a fiatalok oktatását célzó Tanoda alprogram, melynek fontos része a kultúra, ami kiváló képzési eszközt is jelent.

A jóvátételi program keretében a múltban a fogvatartottak a várost is segítettek tisztábbá tenni azzal, hogy részt vettek a Teszedd akcióban, valamint buszmegállót és padokat festettek. 2019-ben 20 madárodút készítettek a nemzeti park részére. Tavaly kupakgyűjtő konténereket készítettek újrafelhasznált anyagokból, melyeket iskoláknak és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak adtak át. A program idén október 31-én zárul, addig 5,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást használnak fel. Zakhar ezredes hangsúlyozta, hogy a projekt sikeres megvalósításában az intézet minden munkatársának nagy szerepe van.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában