Bérek

2023.01.12. 11:24

A Bács-Kiskunban dolgozók átlagkeresete nem éri el az országos szintet

Az országos átlag szeptember végén nettó 334 ezer forint volt, míg a Bács-Kiskun vármegyei tisztán 284 ezer forint, ennyit kapott a számlájára a munkaadójától egy-egy munkavállaló. Minderről a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH) tett közzé tájékoztatót csütörtökön.

Barta Zsolt

Fotó: Shutterstock.com / illusztráció

Mint írja az elemző hivatal, a bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 18 százalékkal múlta felül a 2021. I–III. negyedévében mért összeget, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme meghaladta az országos átlagot, ennek ellenére az alkalmazottak 15 százalékkal  kevesebbet kerestek az országos átlagnál.  

A bruttó keresetek a versenyszférában 14 százalékkal , 419 ezer forintra, a költségvetési szférában 25 százalékkal, 454 ezer forintra emelkedtek. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 18, a szellemieknél 19 százalékkal  nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 356 ezer, az utóbbiak 532 ezer forintot kerestek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában