150. évforduló

2022.12.05. 06:54

Virágh Gedeon emléke előtt tisztelegtek idén a miklósiak

Kunszentmiklós város önkormányzata a 2022-es esztendőt Virágh Gedeon halálának 150. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította. A szervezők nívós programokkal idézték meg a város szülöttének, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik leismertebb hősének alakját.

Gulyás Sándor

Emléktáblát avattak a nyáron Kishegyesen, Virágh Gedeon utolsó győztes csatájának helyszínén.

Virágh Gedeon, Kunszentmiklós szülötte,  a 12. Nádor huszárezred őrnagya 1848 októberében száz veszéllyel dacolva vezette haza huszárait Csehországból a haza védelmére. Hőstettét Jókai Mór is megörökítette „A kőszívű ember fiai” című regényében, de a „Csillagösvény” című film is megemlékezik róla. Virágh Gedeont a szabadságharc elbukása után Aradon halálra ítélték, büntetését később várbörtönre enyhítették. Utolsóként szabadult az aradi foglyok közül. Budapesten hunyt el, de szülővárosában, a kunszentmiklósi temetőben nyugszik. 

– A városunk szülöttének emléke előtt egy egész évre kiterjedő rendezvénysorozattal kívánunk tisztelegni. Ennek első állomása volt az áprilisi három napos program, melyet Virágh Gedeon halálának 150. évfordulója alkalmából tartottunk. Az emlékkonferencián résztvevők egyebek mellett a huszártiszt életéről, munkásságáról, hőstetteiről hallhattak előadást, zárásként az 1848-49-es szabadságharc idején használt fegyverekből nyílt időszaki kiállítás a Virágh Kúriában. Az emlékév sok színes programot tartalmazott, az óvodásoknak rajzversenyt, a felső tagozatos diákoknak történelemversenyt szerveztünk kistérségi szinten. A verseny győztes csapata Aradra utazhatott, ahol a huszárőrnagy kilenc évig raboskodott, és utolsóként szabadult az 1848-as elítéltek közül – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes, Kunszentmiklós alpolgármestere, az emlékév fővédnöke.

Az emlékév talán legkiemelkedőbb eseményére júliusban Kishegyesen, Virágh Gedeon utolsó győztes csatájának helyszínén volt, ahol emléktáblát avattak a hálás utódok a huszárőrnagy tiszteletére. 

– Az emlékév programjaihoz csatlakozva magam kerékpárral tettem meg a 220 kilométeres utat a szülővárostól a szerbiai Kishegyesig. Azon az útvonalon, ahol Virágh Gedeon az ütközet helyszínére vonult több településen tartottam előadást, bemutatva a magyar történelem jeles személyiségének életét, ismertettem hőstetteit, aki 1848 októberében száz veszéllyel dacolva vezette vissza huszárait Csehországból a haza védelmére – tette hozzá Tóth Péter Lóránt szervező.  

Az emlékév záróprogramját december 9-én tartják a városházán, ahol a szervezők kiértékelik az elvégzett munkát, és köszönetet mondanak mindazoknak, aki tevőlegesen hozzájárultak a programsorozat sikeréhez, illetve megfogalmazzák a jövőre vonatkozó terveiket. 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában