Konferencia

2022.04.21. 06:50

Megnyitották a Virágh Gedeon emlékévet Kunszentmiklóson

Kunszentmiklós város önkormányzata a 2022-es esztendőt Virágh Gedeon halálának 150. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította. A programsorozat háromnapos nyitórendezvénye keretében emlékkonferenciát tartottak a minap a huszárőrnagyról elnevezett szakképző intézményben.

Gulyás Sándor

A programsorozat háromnapos nyitórendezvényén a Felszegi temetőben is koszorúztak Fotó: Gulyás Sándor

Virágh Gedeon a város szülötte, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik leismertebb hőseinek egyike. A 12. Nádor huszárezred őrnagya 1848 októberében száz veszéllyel dacolva vezette haza huszárait Csehországból a haza védelmére. A hazatérést Jókai Mór is megörökítette A kőszívű ember fiai című regényében, de a Csillagösvény című film is megemlékezik róla. Virágh Gedeont a szabadságharc elbukása után Aradon halálra ítélték, büntetését később várbörtönre enyhítették. 

Utolsóként szabadult az aradi foglyok közül. Budapesten hunyt el, de szülővárosában, a kunszentmiklósi temetőben nyugszik. – A város szülötte előtt egy egész évre kiterjedő rendezvénysorozattal kívánunk tisztelegni. Ennek első állomása volt a háromnapos program, melyet Virágh Gedeon halálának 150. évfordulója alkalmából tartottunk – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes, Kunszentmiklós alpolgármestere, az emlékév fővédnöke. 

A rendezvény a Felszegi temetőben kezdődött, beszédet mondott Pintér Gyula református lelkész. A megemlékező műsorban részt vett a Szappanos Lukács Népdalkör és Tóth Péter Lóránt versvándor. Másnap a huszárőrnagyról elnevezett szakképző intézmény adott helyet a Virágh Gedeon-emlékkonferenciának. 

A résztvevők egyebek mellett a huszártiszt életéről, munkásságáról, hőstetteiről hallhattak előadást Babucs Zoltán történész, Dinnyés László festőművész, Bődi Szabolcs emeritus polgármester, Tóth Péter Lóránt versvándor, Munteán Tibor, a Csiky Gergely Főgimnázium történelemtanára, Balog Mihály nyugalmazott főigazgató és Fekete Károly, a Kölcsey Egyesület alelnöke tolmácsolásában. 

Az emlékkonferencia zárásaként az 1848–49-es szabadságharc idején használt fegyverekből nyílt időszaki kiállítás a Virágh-kúriában. 

– Az emlékév sok színes programot tartalmaz, az óvodásoknak rajzversenyt, a felső tagozatos diákoknak történelemversenyt szervezünk kistérségi szinten. A verseny győztes csapata utazhat Aradra, ahol a huszárőrnagy kilenc évig raboskodott, és utolsóként szabadult az 1848-as elítéltek közül. Virágh Gedeon életének fontosabb dátumaihoz igazodva családi napot, emléktúrát, koszorúzást, emlékkonferenciát is tartunk. Az előzetes tervek szerint Kishegyesen, az 1849-es győztes csata helyszínén emléktáblát fogunk elhelyezni – tette hozzá Tóth Péter Lóránt szervező. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!