Fejlesztés

2022.11.04. 14:23

Megújult a garai falumúzeum – galériával

Ünnepség keretében adták át a felújított falumúzeumot az elmúlt napokban. Az ingatlant az önkormányzat a sikeres Magyar Falu Program pályázat révén megvásárolta és egy nagyobb összegű adományból felújította. A falumúzeumban az itt élő székely, német, horvát népcsoportok ruházatát és használati eszközeit külön szobákban mutatják be.

Márton Anna

Ünnepi műsorral avatták fel a megújult falumúzeumot

Fotó: Márton Anna

Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője. A honatya emlékeztetett arra, hogy a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években a települések fejlesztése volt, a kis falvakat is beleértve.

– Tesszük ezt azért, hogy azok, akik ezeken a településeken – jelen esetben Garán – élnek, megfelelő színvonalon tudják igénybe venni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az állam vagy az önkormányzat nyújt. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban sikerült felújítani az orvosi rendelőt, a fogorvosi rendelő berendezése pedig folyamatban van. Sikerült kerékpárutat is építeni. Olyan fejlesztéseket valósítottunk meg, amelyek fontosak a helyieknek. Van még dolgunk bőven, mert polgármester úrnak mindig van egy jó ötlete. Azt gondolom, hogy a jövőben is lesz dolgunk, és ennek a keretében vagyunk itt, hiszen az egyik program, amivel a kistelepüléseket tudjuk fejleszteni, az a Magyar Falu Program – mondta Zsigó Róbert.

Mint azt hozzátette, az épületet a Magyar Falu Program egyik kiírásából, állami támogatásból tudta megvásárolni az önkormányzat és felajánlásból sikerült felújítani.

– Nem egyszerű a helyzet – tette hozzá a honatya. A világ változik körülöttünk, és a mi életünk is változik, de nem mi, hanem mások választották ezt a sorsot nekünk – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő. Zsigó Róbert szerint az elkövetkezendő időszakban még nagyobb jelentősége lesz annak, ha össze tudunk fogni.

– Az lesz az elsődleges a fejlesztések tekintetében, hogy meg tudjuk óvni és védeni mindazt, amit sikerült elérni az elmúlt esztendőkben – emelte ki Zsigó Róbert.

Faa Béla polgármester megköszönte mindazok felajánlását, akik hozzájárultak a néprajzi kincs összegyűjtéséhez és felújításához.

– A gondviselés működik, mert dr. Simek Ágnes doktornő nem kis összeget ajánlott fel a falu javára, azért, mert annak idején, amikor ő építette a rendelőjét és a házát, akkor a falubeliek közül nagyon sokan segítettek neki. Ennek fejében, hálaként adta ezt az adományt – mondta a polgármester.

Az ünnepségen színes műsort mutatott be a Garai Aprók csoportja és a Székely Asszonykórus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában