Eszközbeszerzés

2022.11.04. 17:20

Jubileumot ünnepeltek a dunafalvi polgárőrök

A Dunafalva Polgárőr Egyesület 25 éves évfordulóját ünnepelték a napokban a polgárőrök, és átadták a Magyar Falu Program keretében vásárolt eszközöket is.

Márton Anna

A polgárőrök fő feladatainak egyike a falu és lakosai tulajdonának védelme

Fotó: Márton Anna

Jubileumi ünnepséget tartott a közelmúltban a dunafalvi polgárőr-egyesület. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökhelyettese, a Bács-Kiskun megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Csorba Sándor, az OPSZ Határvédelmi Tagozatának elnöke, Horváth Róbert rendőr alezredes, bajai rendőrkapitány és Arató Béla polgármester.

Zsigó Róbert köszöntőjében méltatta a polgárőrök munkásságát, kiemelte a déli határra nehezedő nyomást. Hangsúlyozta, hogy a kormány számára fontos a civilek támogatása.

Az eseményen egyperces néma fejhajtással emlékeztek meg a Dunafalva Polgárőr Egyesület megalakulása óta elhunyt tagjaikról: Bari Istvánról, Balogh Ferencről és Garai Dénesről.

Mint az a rendezvényen elhangzott, a rendszerváltás utáni közbiztonsági helyzet szükségessé tette, hogy a lakosság maga is részt vegyen a települések közbiztonságának javításában. Országszerte alakultak a polgárőr szervezetek, így huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben Dunafalván is megalakult a Dunafalvai Önvédelmi Egyesület.

Az önkormányzat támogatásával olyan emberek hozták létre a polgárőrséget, akik szívügyüknek tekintették a település és lakóinak közbiztonságát és vagyonának védelmét. 

Eleinte még saját gépjárművekkel, kerékpárral, alacsony támogatottsággal kezdték meg a munkát. Az emberek megkeresésére járták a határt, keresték a terménylopások elkövetőit.

– Mára ez a fajta tevékenység kinőtte magát, ma már sok adminisztrációs munkával járó feladattá vált. Önvédelmi megnevezésünket polgárőrre cseréltük, és csatlakoztunk a megyei, valamint az Országos Polgárőr Szövetséghez. Létszámunkat megnöveltük, jelenleg 38-42 fő között tartjuk. Működésünket szigorú jogszabályi keretek között végezzük. Főbb céljaink a közrend és közbiztonság védelme, az állampolgárok személyi biztonságának védelme és az állampolgárok biztonságérzetének növelése, az állami, önkormányzati és lakossági vagyon védelmének elősegítése, a lakosság és a bűnüldöző szervek közötti bizalom és együttműködés erősítése – fogalmazott Lemle Zoltán elnök.

Szakmai tevékenységük során a Dunafalva Polgárőr Egyesület együttműködik a rendőrséggel, a vízi rendészettel, a Bács-Kiskun megyei szövetséggel,  valamint az Országos Polgárőr Szövetséggel. Ma már van női, határőr és vízi tagozatuk, mindhárom tagozat kiválóan teljesíti a feladatát.

Lemle Zoltán, a Dunafalva Polgárőr Egyesület  elnöke és Zsigó Róbert ,Baja és térsége országgyűlési képviselője
Fotós: Márton Anna

Az elnök elmondta továbbá, hogy kialakulóban van egy, az országban egyedülálló német tagozat is, nyolc fővel, akik családjukkal életvitelszerűen Dunafalván élő német állampolgárok.

Az egyesület részt vesz a határvédelmi tagozat által koordinált határszolgálatban is.

– Az elmúlt 25 év alatt is fő feladatunknak tekintettük a falu és lakosai tulajdonának védelmét, a közrend és a közbiztonság segítését, a bűncselekmények megelőzését, a lakosság biztonság érzetének növelését. Munkánkat az önkéntesség, a törvényesség, az emberi jogok messzemenő tiszteletben tartása, az ellenszolgáltatás nélkül végzett közösségi tevékenység, a bizalomra épülő felelősségvállalás szerint végeztük. 

A környezetünkben kialakult rendkívüli viszonyokban, mint a migráció, fontos volt a technikai eszközállományunk, felszerelésünk fejlesztése, ami napjainkra elég magas szintet ért el. 

A fokozott igénybevételünk és a csekély támogatottságunk kiegészítésére a Magyar Falu Program keretében eszközbeszerzésre pályázatunk és kétmillió forintot kaptunk, melyből motorcsónakot, hőkamerát és ruházatot vásároltunk. A pályázatban megjelölt kismotort és kerékpárokat pedig ajándékba kaptunk az OPSZ-től – sorolta Lemle Zoltán elnök.

Az egyesület jelentkezett a kormány és az OPSZ között létrejött, a Határőrizet segítése programba és 2022 januárjától napjainkig a Dunafalva Polgárőr Egyesület hat fővel, napi 12 órában segíti a déli határon a rendőrség munkáját, szárazföldön és vízen egyaránt.

A polgárőrök ezen kívül a településen is teljesítik a mindennapos bűnmegelőzési és karitatív feladataikat. Az elnök kiemelte, hogy a sikeres pályázatnak köszönhetően 2021. és 2022. évben kimutathatóan javult a migránsok elleni védelemben a rendőrségnek nyújtott segítségük, a hőkamera segítségével megnőtt a munka hatékonysága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában