Tájékoztatás

2022.11.17. 15:46

Emelkedik néhány helyi adó Kecskeméten

A jövő évtől várható helyi adók változásairól adott csütörtökön tájékoztatást Kecskemét vezetése a vállalkozások érdek-képviseleti szervezeteinek, valamint az általuk meghívott jelentős gazdasági szereplőknek. A változások lényege, hogy a helyi iparűzési adókedvezmény megszűnik és emelkedik a 10 éve változatlan építményadó. A lakosságot továbbra sem terheli semmilyen helyi adó, ezek bevezetését az önkormányzat nem tervezi – tájékoztatott közleményében Kecskemét önkormányzata.

Horváth Péter

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Január 1-től Kecskeméten is az országosan alkalmazott 2 százalék helyi iparűzési adót (HIPA) kell majd fizetniük a gazdasági szereplőknek. Ez döntően a nagyvállalatokat érinti, egyrészt azért, mert a kisvállalkozások adója nem emelkedik, másrészt pedig azért, mert a kecskeméti HIPA bevétel 92 százalékát lényegében az öt legnagyobb helyi vállalat fizeti be.

Az építményadó emelése szintén a vállalkozásokat érinti. Ennek mértéke Kecskeméten tíz éve nem emelkedett. A tervezett változás értelmében az építményadó januártól az I. adóövezetben 1000, a II. adóövezetben 900 forint lesz négyzetméterenként. A gépjárműtárolók esetében viszont nem lesz adóemelés, ott marad a négyzetméterenkénti 300 forint.

Elhangzott néhány jövő évi költségvetési tétel. Az iskolák fenntartásához, működéséhez adandó szolidaritási hozzájárulás 5,5 milliárd forint lesz. Az energiaellátás várhatóan 2,6 milliárdba kerül majd. A közösségi közlekedésre 2,5 milliárdot kell áldoznia a városnak. A sportlétesítmények működtetése várhatóan 1,8 milliárd forintba kerül majd. Az óvodai étkeztetés támogatása 500 millió forintba, az orvosi rendelők, bölcsődék fenntartása működtetése pedig 2,5 milliárd forintba kerül.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában