TOP

2022.09.15. 18:15

Zárul a szakmári iskola felújítása

Lassan véget ér a község Szent Asztrik Katolikus Általános Iskolájának energetikai korszerűsítése – adta hírül a község polgármestere.

Gábor János

Szakembereket tömörítő szervezet végezte el ingyen az iskola tetőcseréjét.

Fotó: Gábor János

András Gábor emlékeztetett: az évek alatt fokozatosan elkészült beruházásra a régi TOP-os pályázati keretekből nyertek el, összesen körülbelül százmillió forintot. Mint mondta: a fokozódó energiaválság ismeretében már nem kérdés, hogy mennyire fontos fejlesztés ment végbe, hiszen az áremelések előtt is az a szándék vezérelte őket, hogy spóroljanak az intézmény fűtési és villamosenergia-költségein.

Az épület egyrészt homlokzati szigetelést kapott – az alsó tagozatosok szárnyánál, illetve új födémet, például a tornateremnél. Az ingatlan csapadékvíz-elvezető csatornáit szintén cserélték, sőt, 12 kilowattnyi napelemet helyeztek el a tetőn, hogy minél több megújuló áramot termeljenek maguknak. Az egyházi iskola mindemellett belső fűtéskorszerűsítésen is átesett, ezzel vélhetően minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy az intézménynek kevésbé kelljen tartania az elszálló energiaáraktól.

Emlékezetes szakasza volt az iskola felújításának az, amikor a Bramac építőanyag-forgalmazó nagyvállalat felajánlásaként a tetőszerkezet cseréjének minden szükséges anyagát megkapták (többek között 4.180 darab cserepet nyertek el), az úgynevezett Várépítő pályázat keretében. Később sikerült támogatást szerezniük az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségétől is, akik az építési feladatokat vállalták el díjmentesen. A szervezet összesen 30 bádogossal, áccsal és tetőfedővel vonult ki a község iskolájához és csak ezzel több millió forintot spórolt meg a felújítást végző önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában