Galériával

2022.09.18. 11:20

Több évtizedes szolgálat után búcsúztatták el Kis János evangélikus lelkészt Kecskeméten

Több mint negyven évi szolgálat után nyugállományba vonult Kis János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség lelkésze. Hálaadó búcsú istentisztelet szombat este tartották a Kecskeméti Evangélikus Templomban, a nagyszámú hívő közösség, a társegyházak képviselői és közéleti személyiségek körében. Kis János 34 évig szolgálta a kecskeméti közösséget.

Horváth Péter

Kis János (középen) 34 évig szolgált Kecskeméten

Fotó: Horváth Péter

Kis János 1979-ben az Orosházi Evangélikus Egyházközségben kezdte meg lelkészi munkáját, és 1987 óta szolgált Kecskeméten. Rövid ideig a hírös város gyülekezetének megbízott lelkésze volt, 1989-től a közösség igazgató lelkésze lett. A Déli Evangélikus Egyházkerület kerületi missziói lelkészeként, a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye számvevőszéki elnökeként, illetve a Területi Választási Bizottság tagjaként is munkálkodott. Írásai a Lelkipásztor szaklapban és az Evangélikus Élet hetilapban jelennek meg. A Kecskeméti Evangélikus Gyülekezet 200 éves évfordulójára kiadott emlékkönyvet is ő állította össze.

Több mint két és fél évtizede a kecskeméti közéletben is aktív szerepet vállal. 1989-től 1994-ig az Európa Jövője Egyesület elnöke volt, városi ünnepek, rendezvények rendszeres előadója. A szűkebb és tágabb értelemben vett közösségért folytatott tevékenységéért számos elismerést kapott.

A búcsú istentisztelet liturgikus részében a Barackvirág Evangélikus Óvoda gyermekeinek műsora után Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke tartott prédikációt, melyben kiemelte Kis Jánossal közös, több évtizedes munkáját és felidézte kapcsolatuk kiemelkedő pillanatait. Továbbá méltatta a közösségben végzett munkáját, külön kihangsúlyozta az orosházi és a kecskeméti gyülekezetben kifejtett sokrétű lelkészi tevékenységét, melyben tág öleléssel szolgálta a megyeszékhelyet. Köszönetet mondott azért, hogy tisztségét komolyan vette, szolgálatát mindig a rábízottak javára végezte.

A prédikációt követően a közéleti személyek és a társegyházak képviselői köszöntötték Kis Jánost. 

A köszöntők tartalmukban ugyan eltértek, azonban mindegyikben közös pont volt, hogy a felszólalók számára Kis János a nagybetűs lelkész, aki szeretetével és bölcsességével nehéz helyzetben is képes volt utat mutatni.

Engert Jakabné alpolgármester kifejtette: az evangélikus lelkész bő termést hozó emberekből álló közösséget vezetett évtizedekig, ő maga pedig egy tenni akaró elkötelezett ember, aki élő kapcsolatot ápolt a közösség minden tagjával. Hangsúlyozta, hogy a városban kialakult évszázados hagyományokból merítve elhivatottan dolgozott Kecskemét köznevelési és kulturális életének felvirágoztatásáért, valamint a rászoruló gyámolítását szívügyének tekintette. Kiemelte, hogy Kis János magyar és keresztény gyökereivel kapaszkodik meg a világban. Felelősséget érez hitéért, ügyéért, az emberért és az egész közösségért – méltatta az igazgató lelkészt az alpolgármester. 

Ezt követően a kecskeméti Közgyűlés nevében nyugállományba vonulása alkalmából oklevelet adott át Kis Jánosnak értékteremtő és értékátadó áldozatos tevékenységéért, Kecskemét város hírnevének gyarapításáért.

Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke megköszönte az elmúlt éveket, hangsúlyozva, hogy számára ő a lelkész.

A helyi társegyházak képviselőinek köszöntője után Kis János köszönetet mondott a búcsúztatásért. A leköszönő igazgató lelkész vasárnap tartotta búcsúprédikációját. Helyébe Hajduch-Szmola Patrik lelkész lép.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában