Galériával

2022.09.04. 10:41

Tiszakécskén készítették a legjobb pálinkát

Hatodik alkalommal rendezték meg Tiszakécskén a Pálinkaünnepet, ami egyben verseny is volt, és amire rekordszámú, harminchét nevezés érkezett. A zsűri a hagyományos pálinkák mellett különleges párlatokat is kóstolhatott.

Szentirmay Tamás

Az ítészek három órán keresztül minősítették a párlatokat.

Fotó: Szentirmay Tamás

A versenykiírásban az szerepelt, hogy nemcsak főzött pálinkákat és párlatokat, de palackszépségversenyt is tartanak. Magát a versenyt az Ókécskei Közösségi Házban tartották, ahol a szakmai zsűri Pásztor Sándor elnök vezetésével külön értékelte a gyümölcs, szőlő és törköly, vegyes, valamint az ágyas pálinkákat. Az ítészek három órán keresztül minősítették a párlatokat.

– Pozitívan értékelem a mostani bírálatot – mondta Pásztor Sándor. – Már a verseny kezdete előtt érzékeltük, hogy az eddig megtartott versenyekhez képest most érkezett a legtöbb nevezés, mégpedig harminchét. Ha jól emlékszem, akkor az elmúlt évben huszonkilenc minta volt. A másik változás, amit észleltünk, az az, hogy ötven százalékra tehető a gyümölcsökből készült pálinkák aránya, és ugyanennyire a szőlőből, törkölyből és egyéb alapanyagból készült pálinkák aránya – tette hozzá.

Mint elmondta, szerencsére a barackok termésnek indultak, és a beküldött minták jók voltak.

– A szőlőből és a törkölyből származó pálinkák megszorítják a gyümölcsből származó pálinkákat, mind számban, mind pedig a minőségben. A mostani verseny alapján is azt tapasztaltuk, hogy a szőlőből készült pálinkák egy kicsit jobbak voltak, mint a gyümölcsből előállítottak. A gyümölcsből készültek közül a barackok jók voltak, illetve szilvából is kóstoltunk egy-két jó minőséget. A szőlőből készült párlatok viszont egyenletesebb teljesítményt nyújtottak. Minden évben el szoktuk mondani azt, hogy mire figyeljenek a termelők. Ennek következményeként javult a párlatok előállítása, és nőtt a nevezési kedv, a termelők intenzívebben vesznek részt a versenyeken. Nekünk az a dolgunk, hogy minősítsünk, mondjunk el őszintén a véleményünket, segítsük az előállítást és bizalmat keltsünk az emberekben 

– tette hozzá a zsűri elnöke.

Ezúttal is voltak különleges párlatok, amire Pásztor Sándor azt mondta, hogy kellenek a versenyhez, de legfőképpen a gyümölcsből előállított párlatokat kellene támogatniuk, és azoknak kellene nagyobb számban megjelenniük a megméretésen. Örülnek annak, hogy vannak például olyan párlatok, amelyek homoktövisből, levendulából, vagy éppen sörből készültek, a magyar embernek azonban a gyümölcsből előállított pálinka a sajátja. Mint mondta, annak kellene az előállítását és fogyasztását szorgalmazni. Természetesen szükség van a különlegesekre is, mert az pezsdíti meg az életünket – tette hozzá.

A versenyen kilenc arany, nyolc ezüst és kilenc bronz minősítés született. A legjobb gyümölcspálinka a tiszakécskei Mészáros Ramón szilvapálinkája lett. A legjobb szőlő/törkölypálinkának a mezőtúri Törőcsik Zoltán Vén Deleváriája bizonyult. A vegyes pálinkák közül a Mikócsa Manufaktúra terméke lett a legjobb, az ágyas pálinkák közül pedig a kiskunfélegyházi Mihályfi Csaba ágyas szőlőpálinkája. A zsűri döntése alapján a versenyen Mészáros Ramón szilvapálinkája a maximális pontszámot kapta. A legkülönlegesebb pálinkának a tiszakécskei Czvekán Ferenc levendulapárlata bizonyult. A társadalmi zsűri Törőcsik Zoltán faeperpálinkáját találta a legjobbnak, valamint a legszebb palackban is ő hozta a párlatokat. A Téglás András vándorkupát Mészáros Ramón vehette át.

A bírálat után Czvekán Ferenc, valamint Pásztor Sándor tartott szakmai előadást az érdeklődőknek. Az eredményhirdetés befejeztével minden érdeklődő, aki részt vett a pálinkaünnep kulturális eseményén, megkóstolhatta a versenyben részt vevő párlatokat, pálinkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában