Galériával / Videóval

2022.09.11. 13:13

Színes programokkal készültek az idei Kisasszony-napi búcsúra Akasztón

Több generáció óta ünneplik meg Akasztón a Kisasszony-napi búcsút. Az idei csütörtökön egyházi ünnepséggel kezdődött, a települési népünnepély viszont szombaton vette kezdetét.

Barta Zsolt

Nagyszabású szüreti felvonulás színesítette a rendezvénysorozatot.

Fotó: Barta Zsolt

A Piripara Alkotóházban helyi termékeket mutattak be, így az érdeklődők akasztói készítésű sajtokat, lekvárokat, füstölt húsokat, egyéb termékeket is láthattak, amelyeket meg is lehetett kóstolni, emellett pedig Így főznek az akasztóiak címmel főzőfesztivált rendeztek a falu központjában. 

Délután Suhajda Antal polgármester felavatott egy különleges emlékművet, amelyet Beszedics Gábor álltatott, amelyre az 1767-es urbárium során a névjegyzékben szereplők nevét vésték fel egy díszes kőre, így a családok mai leszármazottjai visszakövethetik a nevek alapján a közös ősöket. A falu elöljárója hangsúlyozta: az urbárium bevezetése azért volt fontos, mert ez rendezte azt, hogy kinek mikor mennyit is kell adóznia, ez elejét vette a földesurak visszaélésének. 

Az avatás után a főtéri színpadon fellépett a helyi Kicsi Iringó énekesek csoportja és a helyi Vízkereszt Citerazenekar. Majd Suhajda Antal nyitotta meg a népünnepélyt. Hangsúlyozta: ez az az ünnep, amelyre az egész falu évszázadok óta minden évben készült. Bár az őszi munkák éppen csak elkezdődtek a családok erre az időszakra mindig rendbe rakták a házukat, kertjüket, a kerítéseiket. Az idei ünnepre is színes programokkal készült a falu. A beszéd után az akasztói intézmények dolgozóinak a néptánccsoportja lépett fel. Ezt követően a látványos szüreti felvonulással folytatódott a nap. 

A szombati napon gyermekműsorok, a Fieszta együttes koncertje és egy szamba show színesítette a rendezvénysorozatot. A Kisasszony-napi búcsú vasárnap további rendezvényekkel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában