Galériával

2022.09.11. 13:00

Négy felújított belterületi utcát adtak át Lakiteleken

Útavató napot tartottak szombaton Lakiteleken. Az esemény keretében az Árpád, a Május 1., a Béke utca és a Széchenyi körút nemrégiben elkészült, 5,4 kilométer hosszúságban felújított szakaszait adták át. A fejlesztés 336,7 millió forint állami támogatásból valósult meg.

Vajda Piroska

336,7 millió forint állami támogatásból újították fel az utakat.

Fotó: Vajda Piroska

Az átadási ünnepségen Madari Róbert polgármester történelmi pillanatnak nevezte Lakitelek életében a négy út felújítását, amivel több évtizedes adósságát törlesztette az önkormányzat. 

– A négy utca a falu fő ütőerei, gyűjtőútjai, felújításuk által sokkal jobb minőségű közlekedés biztosítható a községben. A munka régen váratott magára, azonban annak magas kivitelezési összege miatt az önkormányzat önerőből nem tudta megoldani a finanszírozását, ezért segítségül hívták Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt. A közös munkájuk ezúttal is eredményes volt – hangsúlyozta Madari Róbert.  

Varga Antal, a kivitelező Duna Aszfalt Zrt. igazgatósági tagja megköszönte minden lakitelekinek a türelmet, amelyet a beruházás megvalósítása során tanúsítottak. Lakiteleki lakosként számára is fontos volt az említett főbb utcák felújítása, melyet a település szennyvízberuházása óta a legnagyobb infrastrukturális fejlesztésnek nevezett. Mint mondta, méltán büszke lehet minden lakiteleki a megvalósult fejlesztésre.

Mosóczi László, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszteri tanácsadója, korábbi közlekedésért felelős államtitkár beszédében Lakitelek közúti kapcsolatainak nagymértékű fejlesztéséről beszélt. 

Az M44-es gyorsforgalmi út által Lakitelek bekerült az ország gyorsforgalmi úthálózatába, az M5-ös autópályához való csatlakozás munkálatai már folyamatban vannak, amely után a főváros is könnyebben lesz megközelíthető a településről. 

Mindezek mellett legalább ilyen fontos, hogy a saját településen belül és a szomszédos települések felé is jó minőségű utak legyenek. Lakitelek esetében nemrégiben készült el a 44-es főút felújítása Kecskemét felé, kialakítottak két körforgalmat, megújult korábban a Tiszakécskére és Szentkirályra vezető út is. Így összességében jelentősen javultak Lakitelek összeköttetései a térséggel – zárta gondolatait a volt államtitkár.

Gulyás Gergely miniszter és Gyopáros Alpár kormánybiztos üdvözletét tolmácsolta Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, a helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztos. Elmondta, a lakiteleki útfelújításokat is finanszírozó Magyar Falu Program révén több mint félmilliárd forint támogatás érkezett 2019 óta a településre. A kapásfalusi út ugyancsak a Magyar Falu Program támogatásából újult meg. Magyarország Kormánya továbbra is szívügyének tekinti a magyar vidék fejlesztését, ezért a miniszteri biztos szerint ez a támogatási forma a jövőben is folytatódni fog.

Lezsák Sándor, Lakitelek országgyűlési képviselője beszéde elején – a régi mondást idézve – azt mondta, hogy a lakitelekiek számára minden út Lakitelekre vezet, bárhol is járjanak a világban. A négy belterületi utca felújítása kapcsán hangsúlyozta a helyi önkormányzattal való jó együttműködést. Fontos volt az a türelemre épülő bizalmi tőke, amely által közösen dolgozhatott az érintett belterületi utak megújulásáért a lakiteleki polgármesterrel és alpolgármesterrel, valamint az önkormányzati képviselőkkel. 

További fejlesztéseket is szeretnének megvalósítani a településen, ezek közül megemlítette a Szentkirály és Lakitelek között tervezett kerékpárút építését.

A köszöntőket követően Bagi Ferenc római katolikus plébános és Kókai Géza református lelkész megszentelte, illetve megáldotta az elkészült utcákat, majd ünnepélyes szalagvágás és hordógurítás zárta az átadási ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában