Soltvadkert/Csengőd

2022.09.10. 19:26

Megvárják az első rezsiszámlákat az intézmények, mielőtt változtatásokról döntenének

Soltvadkerten a három legnagyobb energiafogyasztó intézmény a sportcsarnok, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Temerini Ferenc polgármester hírportálunknak elmondta, hogy az elmúlt években mind a három ingatlan fűtését korszerűsítették, sőt napelemrendszereket építettek ki a tetőkön. Ésszerű keretek között igyekeznek takarékoskodni az energiával, azonban megvárják az első számlákat, utána döntenek a változtatásokról. 

Bezárásról vagy korlátozásról nincs szó jelenleg. 

Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy egy korábbi levegő tisztasági mérésnek megvan az eredménye. A szennyezés eredete biomassza jellegű. Azaz, nem kevés olyan család lehet, amely házánál kevésbé száraz fával tüzelnek telenként, ezért érezhető a rossz levegő. A műanyagok tüzelésre történő használata ha volt is, csak minimális lehetett. 

Csengődön a falu vezetése még tavasszal elnyert egy pályázatot a hivatal és a művelődési ház fűtéskorszerűsítésére. Pivarcsi Csaba polgármester azt nyilatkozta, hogy kész a közbeszerzési kiírás, de az árváltozások következtében jelentősen megemelkedtek a költségek. Abban reménykedik, hogy ezt kompenzálja majd a kormány. 

Megjegyezte, hogy vizsgálják, vajon a hivatalban esetleg csökkenthetik-e a fűtési költségeket azzal, hogy a földszintre költöztetik a munkatársakat. 

A művelődési házban a fűtést csak egy helyiségre korlátoznák, ahol éppen a kollégák dolgoznak, máshol nem lennének melegek a radiátorok. 

Az óvoda esetében, ha délutánra annyi gyerek marad, amennyi egy csoport szobában elfér, akkor csak ott tartanák a szükséges hőfokon az épület helyiségét. Hangsúlyozta, hogy véleménye szerint ezzel legalább 10 százalékkal lehet csökkenteni az energia kiadásokat, ugyanakkor lejjebb menni nem lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában