Nem spórolnak a gyerekeken

2022.09.22. 13:49

A polgármester közbelépett: mégsem felezik a péksüteményadagot a kalocsai óvodákban

A kalocsai önkormányzat az országos sajtót is megjárt ügyre reagálva szögezte le: szóba sem kerülhet, hogy gyerekek ételadagján spóroljon a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény (KKI).

Gábor János

A gyerekek reggeli pékáruadagjának csökkentését felfüggesztették.

Fotó: Gábor János / archív-felvétel

A városháza felülbírálta az alá tartozó KKI döntését, ami – a termék súlyának függvényében – előírta, hogy a helyi óvodákban egyes pékárukból ne egy, hanem csak fél darabot tálaljanak a gyerekeknek. Az intézményi étkeztetés EMMI-rendeletben rögzített szabályainak ilyen formában is eleget tettek volna, de az eset közfelháborodást keltett, így az önkormányzat utólag beavatkozott.

Mint ismert: a városvezetés az energiaárak ugrásszerű növekedése miatt minden intézményét felszólította, hogy tárja fel a működési költségek visszaszorításának lehetőségeit. A KKI a Jókai Mór utcai konyhájában lévő sütő üzemen kívül helyezésén túl az ételadagokhoz is hozzányúlt – derült ki az intézmény tájékoztató leveléből, amit a város óvodáinak küldtek szét, még a hónap első felében. A dokumentumot dr. Bagó Zoltán önkormányzati képviselő hozta nyilvánosságra, jelezve: bár a kialakult helyzetről nem a dolgozók tehetnek, a döntésen felháborodott szülők először nyilván velük kerülnek konfliktusba.

A pékáruadag felezéséről szóló levél országos médiumokban is megjelent, és helyben szintén sokan kritizálták – mind az óvodák felé jelzett panaszokban, mind pedig a közösségi médiában. 

A közétkeztetési intézmény az élelmiszer-pazarlás mérséklésével, illetve „az élelmezési alapanyagok felhasználásának” csökkentésével is meg kívánta húzni a költségvetését – derül ki a tájékoztatóból, ami egyébként hangsúlyozza, hogy a 4-6 éves korcsoportba tartozó gyerekek számára a vonatkozó rendelet fél, vagy egy egész darab péksüteményt ír elő a gabonaalapú élelmiszerekből, magyarán a csökkentéssel az érvényben lévő, törvényes kereteken belül spóroltak volna a fejadagokon. Ez végül csak átmeneti jelleggel, 1-2 héten át valósult meg, mivel a város nem hagyta annyiban a dolgot és a szokásos gyakorlattól eltérve felülbírálta az intézményvezetői döntést.

Dr. Filvig Géza polgármester közleményben tudatta: maga is megdöbbenéssel értesült róla, hogy a KKI csökkentette az óvodások pékáruadagját, hiszen erről a szándékról sem őt, sem más városvezetőt nem tájékoztatott az intézményvezető. Mint írja: a KKI önálló gazdasági egység, így más intézményekhez hasonlóan saját hatáskörben gazdálkodhat a rendelkezésére álló forrásokkal, viszont az önkormányzat „a kisgyermekek étkeztetésében, ellátásában nem köt kompromisszumot”, hiszen legfőbb céljuk épp a fejlődésük elősegítése. Hozzátette: a jelenlegi városvezetés alatt „a gyermekek jóléte sosem lesz anyagi kérdés Kalocsán”, így az intézményvezetői döntéssel összefüggésben vizsgálatot rendelt el, és annak lezárultáig az adagcsökkentésről szóló döntést is felfüggesztette. A KKI-t mindezen felül arra utasította, hogy a kalocsai óvodások a közlemény megjelenésének másnapjától, tehát szeptember 22-e csütörtöktől újra a korábbi mennyiségű pékárut kapják az intézményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában