Változás

2022.09.21. 19:20

Földgáz: kedvezőbb ajánlatot kapott a kalocsai önkormányzat

A korábban kihirdetett emelt díjhoz képest sikerült alacsonyabb árajánlatot kapni az újra kiírt közbeszerzésen, de összességében mégis jobban jár a város. Az éves fogyasztás mindezzel együtt százmilliókat fog felemészteni, már ha ügyesen spórolnak fogyasztásukon az intézmények.

Gábor János

Dr. Jéri Tamás ügyvezető igazgató jelezte: a hónap utolsó napjáig mindenképpen új gázszerződést kell kötni

Fotó: Gábor János

Amint azt korábban hírportálunk is megírta: a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft.-nek ebben a hónapban kellett új szerződést kötnie a városi intézmények gázellátására. Az önkormányzat a korábbi árfolyamhoz képest közel tízszeres összeget volt kénytelen jóváhagyni a múlt héten e célból kiírt rendkívüli testületi ülésen. Akkor kiderült, hogy az eddigi 107,41 forintos köbméterenkénti ár helyett október 1-től 1054,99 forintot kell fizetni, ám azóta újabb fordulat következett be az ügyben.

Dr. Filvig Géza polgármester arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy az általuk is megszavazott árajánlatról egy nappal később kiderült: nem tekinthető érvényesnek, mivel a pályázó nem csatolt be bizonyos igazolásokat. A villámgyorsan kiírt újabb közbeszerzési eljárásra két ajánlat érkezett: egyikük a fent írtnál magasabb, 1063 forintos köbméterárat kínált, míg a másik valamivel alacsonyabbat, 1036 forintot. 

Utóbbi kiválasztásával összességében 1,7 millió forinttal csökkenthető az idei évre korábban kiszámolt pluszköltség, vagyis 55 helyett 53,3 millió forintot kell az új gázbeszerzés miatt ráterhelni az idei költségvetésre. 

Ez egyébként csak akkor teljesül, ha a kalocsai intézmények jelentősen, akár az eddigi felére csökkentik le a gázfogyasztásukat.

Az ülésen elhangzott: a többletet a jelenleg 44,1 millió forintra rúgó általános tartalékból, valamint – későbbi testületi döntés nyomán – költségek átcsoportosításából szeretnék fedezni. Azt szintén a grémium elé fogják terjeszteni, hogy mely önkormányzati intézményeknek és mekkora mértékben, milyen módon kell visszafogniuk a fogyasztást.

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Jéri Tamás képviselői kérdésre elmondta: egyáltalán nem szokatlan módon alaki hibákkal érkezett be a múlt heti pályázat, amit ettől függetlenül el lehetett fogadni a későbbi hiánypótlás lehetőségével. Mivel ez utóbbit a nyertes beszállító maradéktalanul nem teljesítette, pénteken 17 órakor kénytelenek voltak eredménytelennek minősíteni a közbeszerzési eljárást, majd új felhívást tettek közzé, még aznap éjjel. A testületi ülés előtt másfél órával lejárt határidőre ugyanaz a kettő cég, az MVM és az E.ON nyújtott be ajánlatot, és előbbi volt az, aki a múlt hetihez képest alacsonyabb összeget adott meg.

A cégvezető jelezte: hiánypótlásokat ismét várnak a pályázóktól, de szeptember 30-ig mindenféleképpen el kell jutni az aláírásig, hogy a város érvényes szerződéssel kezdhesse meg a fűtési szezont. A kedvezőbb ajánlatban szereplő gázárat évi 255 345 köbméterre kötik meg, és 2023. október 1-jéig lesz érvényben. Ha a dokumentumban leírt mennyiséget nem lépi át a város, akkor az intézmények csökkentett fogyasztása mellett is 264,5 millió forintba fog kerülni az éves gázfogyasztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában