Kecskemét/Galériával

2022.09.21. 15:14

11 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek

Október 3-án 10 órakor nyílik meg a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) új, 2023-as pályázati kerete. A részletekről szerdán tájékoztatták a támogatási lehetőség célközönségét, a megyében működő civil szervezeteket.

Sebestyén Hajnalka

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszámolt a pályázati tapasztalatokról

Fotó: Bús Csaba

A „CIVIL INFO – NEA 2023” elnevezésű országos tájékoztatórendezvényt a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület, mint a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa szervezte meg a megyeházán. Az új pályázati lehetőségekről a szakmai fórumon a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai tartottak előadásokat a megyében működő civil szervezetek számára.

A rendezvényen elsőként a házigazda, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte a civil szervezetek fontosságát, majd üdvözölte, hogy még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is segítséget kaphatnak a pályázatok révén.

Kecskemét város nevében Engert Jakabné alpolgármester megköszönte a civil szervezetek munkáját, melyek mindig bizonyítják, hogy nemcsak céljaik vannak, hanem tettre készségük, tenni akarásuk is. 

Szerencsére Kecskeméten is nagyon sok aktív szervezet van, ahol az ész, erő és akarat együtt érvényesül. Éppen ezért az önkormányzat is sok szervezetet támogat. 

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő úgy jellemezte a civil szervezeteket, mint akik sosem keseregnek, még a legnehezebb körülmények között is a legrosszabból a legjobbat hozzák ki. Hozzátette: bízik benne, hogy mindez a jövőben sem változik, és továbbra is alázattal, szorgalommal, eltökéltséggel dolgoznak.

Ezt követően a pályázati tapasztalatokról Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adott számot. A Nemzeti Együttműködési Alap 2023-as alapját október 3-án 10 órakor nyitják meg. Egy hónapja lesz a civil szervezeteknek arra, hogy beadják a pályázatokat. 

Törekednek majd arra, hogy gyors döntéseket hozzanak, és 2023 márciusig ki is utalják a támogatásokat. Jó hír, hogy míg a tavalyi keret 10,8 milliárd forint volt, ez most meghaladja a 11 milliárdot. 

A 2022-es keretre 13 ezernél is többen pályáztak, több mint kétharmadát, 8500-at támogattak belőle. A Bács-Kiskun megyei szervezetek nagyon eredményesen szerepeltek. A megyei pályázók több mint 1,3 milliárd forintot nyertek el. A Nemzeti Együttműködési Alapból a 860 pályázó 766 millió forintot tudott lekötni. A falusi civil alapból 90 pályázó 265 milliót, a városi civil alapból 77 pályázat 301 milliót kapott. 

A rendszer változatlan marad. Továbbra is számíthatnak azok is a 150 ezer forintos költségtérítésre, akik egyébként nem nyertek támogatást. Nincs kiemelt terület a pályázatok között, de többek között energiaköltségekre is fordíthatók.

A megnyitó keretében díjakat is átadtak. A díjátadót követően a civil szervezetek képviselői a pályázatokról, a civil területet érintő aktualitásokról hallhattak előadásokat a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársaitól, dr. Kecskés Péter főosztályvezetőtől, dr. Kisida Tamás jogi referenstől és Furka Ágnes osztályvezetőtől.

Díjakat is átadtak a megnyitón

A Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által alapított Az év Bács-Kiskun megyei civil szervezete díjat három egyesület vehette át: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete, a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület és a Civilek A Játszóterekért Egyesület. Az év adományozó vállalkozója díjat pedig a mélykúti Mozgáskorlátozottak Egyesülete ajánlására a Szupercsemege Kft. érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában