Guillain–Barré-szindróma

2022.08.25. 06:55

Kerekesszékre gyűjt a ritka betegséggel küzdő soltszentimrei Szücs Péter

A soltszentimrei Szücs Péter negyvenhat éves koráig élte az átlagemberek életét, kiváló volt a fizikuma és az egészsége, de egyik napról a másikra megváltozott az élete, amikor egy nap leforgása alatt a Guillain–Barré-szindróma miatt nyaktól lefelé lebénult. Négy év múltán, mára hatalmas akaraterővel eljutott addig, hogy négy órában dolgozik, és ha járókerettel is ugyan, de nemrégiben sikerült egyedül, saját lábán kisétálnia háza udvaráról az utcára.

Lencsés P. Anna

Aktív kerekesszék lehetővé teszi Péter számára, hogy tud közlekedni és képes ellátni a munkáját

Fotó: Lencsés P. Anna

Szücs Péter lebénulása után tíz hónapot töltött el a kórházban, majd a rehabilitáción, ahol keményen dolgozott azon, hogy visszanyerje egészségét. Nem maradt egyedül a bajban, orvosain, ápolóin kívül barátai is támogatták, így tudott hazamenni az otthonába, ahol szintén sokan segítettek neki abban, hogy el tudja látni magát.

– Szerencsém volt, mert a kórházba beérkezve a sürgősségin szinte azonnal felismerték a betegségemet. A Guillain–Barré-szindróma esetében az immunrendszer megtámadja a saját idegrendszerét. Az én esetemben megszűnt a gerincvelőből kilépő idegek kapcsolata az izmokkal. Szerencsére az idegek visszaépülése azóta is folyamatos, de mindössze napi egy millimétert halad. Mára már a térdemig kiépült a beidegződés, de mivel 198 centiméter vagyok, így valószínűleg az eltelt idő miatt ez tovább már nem fog megtörténni, térd alatt a lábam nem fog mozogni. Az én feladatom az elsorvadt izmok újraélesztése és folyamatos erősítése. 

Nekem is voltak nehéz időszakaim, de soha nem adtam fel a reményt, hogy újra tudok majd járni és dolgozni. Ehhez megtettem mindent, elvégeztem a sok-sok hónapos rehabilitáción előírt gyakorlatokat, sőt nemcsak annyit, ami az előírt volt, hanem még annál többet is igyekeztem teljesíteni. 

A barátok és támogatók segítségével sikerült az otthonomat olyanná alakítani, hogy egyedül is el tudjam magamat látni, és kialakítani egy tornaszobát, ahol fejlődni tudok és ahol ma is mindennap tornázom – tette hozzá derűsen Szücs Péter.

Egy évvel ezelőtt egy régi solti óvodáskori kapcsolatból adódóan került szóba a munkavállalás. Munkaadója egy solti számítógépekkel és tévékkel foglalkozó vállalkozó, aki négy órában alkalmazta Pétert.

– Elektroműszerész végzettségem is van, ami ebben a helyzetben jól jött. Kezdetben keresztapám segített a szerelésekben, először rossz tévéken gyakoroltam, de aztán jöttek a sikerek és most már főleg ezek javításával foglalkozom. Az üzletben délutánonként dolgozom, ahova Soltszentimréről járok autóval. Aktív kerekesszéket használok, ami lehetővé teszi, hogy képes vagyok közlekedni és el tudom látni a munkámat, bár a munkaadóm, Szabó Zsolt számos kompromisszumot kötött ezzel kapcsolatban. 

Sajnos a huszonöt éves, használtan vett székem időközben tönkrement. Ennek a pótlására törekszem, sajnos nem olcsó, és saját erőből nem is fog menni, így támogatókat keresek.

Már eddig is kaptam felajánlásokat, persze nem újat akarok, de nagyon nagy szükségem lenne rá, hogy tovább tudjon folytatódni a fejlődésem – sorolta Péter.

Szücs Péter mielőbb szeretné elhagyni a kerekesszéket, amire a gyógytornász szerint két-három év múlva van reális esély. Ehhez is van egy járássegítő eszköz, ennek a költségét a nyolcévente járó állami támogatásból szeretné finanszírozni.

– Jó lenne a gyerekeimmel, a 12 éves Ábellel és a 8 éves Zselykével sok aktív dolgot csinálni, például lemenni a solti Duna-partra. Vallásos ember vagyok, azt gondolom, az Isteni gondviselés sokszor segített az elmúlt négy évben. Nagyon sokat változott az életem és nem is bánom. 

Sokkal jobbak lettek az emberi kapcsolataim, nagyon jó együtt lenni a gyermekeimmel, akikkel bár nem egy házban élünk, de sok tartalmas időt sikerül együtt töltenünk.

Anyagilag kevesebb van, de sok a barátom, mindig akad olyan, akit fel tudok hívni, ha szükség van rá, és engem is keresnek. Mint ahogy a bölcsek mondják, a boldogság kicsi házban is elfér – osztotta meg gondolatait Szücs Péter.

Pénzadományokat az alábbi számlaszámra küldhetnek a segíteni szándékozók: Szücs Péter, 11773322-02043988.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában