Kecskemét/Róma

2022.07.25. 19:55

Rómában két aranydiplomát kapott az Aurin Leánykar

A Musica Eterna Roma nemzetközi kórusversenyen két aranydiplomát ért el a kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara. Durányik László karnagy vezetésével a lányok az ifjúsági leánykar és az egyházi kategóriát nyerték meg.

Sebestyén Hajnalka

A kórus tagjai bejárták Róma nevezetességeit is.

A rangos nemzetközi kórusversenyen a kecskeméti Aurin Leánykar csodálatosan szerepelt. Vezetőjük, Durányik László karnagy méltán lehet büszke rájuk. A lányok nemcsak a versenyen énekeltek, a fesztiválszervezők jóvoltából a zárókoncerten és egy plusz koncerten is felléptek. Az élményekről Durányik László mesélt.

– Évek óta részt veszünk a – magyar szakemberek által vezetett – Meeting Music szervezőiroda nemzetközi kórusversenyein. A világjárvány miatt az elmúlt két évben erre nem volt lehetőség, így nagyon örültünk, hogy Rómában újra megmérettethettük magunkat – mondta a karnagy. 

– A pandémia még érezteti hatását, ezúttal sokkal kevesebb kórus érkezett a versenyre, ami azonban a szakmai színvonalat nem befolyásolta. Aranydiplomát ugyanis nem az első helyen végzett nyerheti el, hanem csak az, aki teljesíti, eléri az előírt magas pontszámot. Éppen ezért rangos díjnak számít e verseny aranydiplomája 

– tette hozzá.

Az Aurin Leánykar a Musica Eterna Roma nemzetközi kórusverseny két kategóriájában érte el az aranydiplomát: a leánykórusban és az egyházi zenében.

– A lányok kiválóan énekeltek. Az aranydiplomához szükséges pontszámért keményen meg kellett küzdeni. Beérett az a munka, mely az egész tanévet átívelte. Tudatosan készültünk erre a versenyre a tanév során: két kategóriára, két külön műsorral. Hozzátenném: a tanévzáró után a nyári szünetüket kezdték el tölteni a lányok és csak a versenyt megelőző héten találkoztunk, hogy újra próbáljunk. Ezen a héten minden művet újra alaposan átvettünk, megerősítettük a tanultakat. Aki kórust vezet, az tudja, milyen nehéz feladat a nyár folyamán egy énekkart összetartani, megtartani a koncentrációjukat, de ez nekünk sikerült, melyet a mostani versenyeredmények is bizonyítanak– jegyezte meg Durányik László.

Rómában a versenynek a Santa Croce in Gerusalemme bazilika adott helyet.

– Az időjárás is nehezítette az éneklést. 40 fok volt kint, de a templom is átmelegedett, ahol a verseny volt. A lányokban azonban volt elég ambíció, és így ez sem befolyásolta kiváló szereplésüket. Az is motiválta őket, hogy ha jól szerepelnek, sokkal jobb kedvvel ismerkednek majd meg utána a várossal – mondta a karnagy, majd mesélt a plusz kirándulásokról.

– A fesztivál programja szerint egy külön koncerten is felléptünk egy német férfikarral közösen. Ez a hangverseny este 8 órakor kezdődött egy másik kitűnő akusztikájú templomban. Utána elmentünk a közelben lévő, esti fénybe öltözött Colosseumhoz, mely csodálatos élmény volt. Másnap napközben belülről is megnéztük. A szervező iroda jóvoltából kaptunk egy magyar nyelven is beszélő idegenvezetőt, aki napközben bemutatta számunkra Róma legismertebb nevezetességeit, óriási élményt szerezve ezzel a kórusnak. A Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, Piazza Navona, spanyol lépcső, Trevi-kút, Szent Péter Bazilika mellett elmentünk a Vatikánba is, a Sixtusi-kápolna igazán lenyűgöző volt. Így elmondhatjuk, hogy tanulmányi kirándulással is felért az utunk. Természetesen a szórakozás sem hagytuk ki, két órára lementünk a közeli tengerpartra fürdeni – elevenítette fel az élményeket a karnagy, majd a végén még egy dolgot elárult.

– Számomra öröm volt, hogy a gyermekkórus kategóriáját a Szabó Dénes által vezetett nyíregyházi Cantemus gyermekkar nyerte meg. Egykoron én is tanítottam az iskolájában, példaképemnek tekintettem Szabó Dénest. Örülök, hogy újra találkozhattunk – mondta végül Durányik László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában