Galériával

2022.07.11. 17:50

Neves mentoroktól tanulhatnak a fiatalok a kecskeméti zenetáborban

Hétfőn vette kezdetét a Kecskeméti Zenészegylet által szervezett dalszerző és dalszövegíró tábor, valamint a zenész tábor. A két zenei esemény egy helyen, egy időben, több közös programmal valósul meg. Több zenei stúdióban dolgozhatnak majd a táborozók a mentorokkal.

Sebestyén Hajnalka

Idén is olyan szakelőadók, dalszerzők, zenészek érkeznek vendégként, akiktől sokat tanulhatnak. Fotó: Bús Csaba

Huszonöt fiatal és számos neves zenész, zenei szakember részvételével zajlanak a Kecskeméti Zenészegylet táborai a Granada Hotelben. Párhuzamosan folyik a III. Dalszerző és dalszövegíró tábor és a sok-sok éves múlttal bíró – hangszereseknek szóló – zenész tábor, melyre az ország számos pontjáról érkeztek zenebarátok. 

A négynapos esemény közös megnyitóján, hétfőn Szénási Pál Bertalan, a zenészegylet vezetője hangsúlyozta, több a visszatérő fiatal, mely mutatja, hogy rendezvényeiknek van értéke, pozitív hozadéka. Az elmúlt években a táboraikban megforduló fiatalok nagyon sok értékes munkát végeztek, a dalok, dalszövegek nyomon követhetők az interneten is. Idén is olyan szakelőadók, dalszerzők, zenészek érkeznek vendégként, akiktől sokat tanulhatnak. 

A város nevében Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő köszöntötte a táborlakókat. „A zene olyan örömet okoz, amit az emberi természet nem nélkülözhet” – idézte Konfuciusz szavait elsőként. Hozzátette, akik a táborba érkeztek, valamennyien már művészek, bennük van a kreatív gondolkodás, melyet most tovább kamatoztathatnak. 

A tábor kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy neves, tapasztalt mentoroktól tanuljanak. 

A képviselő végül szólt a zenészegylet és a város közös zenei koncepciójáról, melynek kidolgozása elején tartanak. A zenészegylet a könnyűzenei vonalhoz nyújt majd a jövőben segítséget.

A dalszerző és dalszövegíró tábor, valamint a zenész tábor külön termekben zajlik, 25 fiatal tehetség és közel 20 eladó és mentor részvételével. Más-más a célcsoportjuk, ugyanakkor vannak közös programjaik is. 

A tábort megelőzően pályázni lehetett videókkal, írott és feljátszott ötletekkel a tábori részvételre. A mentorok választották ki, kivel kívánnak dolgozni a táborokban. 

Ismert nevek oktatnak a táborokban. 

A városban méltán neves Pulius család tagjai, Tamás és Tibor a billentyűs és a gitáros tehetségeket gondozzák. A dalszerzők esetében Keskeny Márk, Szabó Norbert, Nyúl György, Szénási Anna és Rab Attila mentorálja a jelentkezőket. Emellett megfordulnak a táborban a zenei szakma jelesei, kiemelkedő képviselői. Kecskemétről a már ismert Nagysolymosi Gábor filmzeneszerző, Nagysolymosi Attila, Kőházi Ferenc (Fankadeli) producer-énekes, Bíró Zsolt (Dred) énekes-producer, Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló program elnöke, Hegedűs Roland televíziós szakember, Libor Zoltán szövegköltő, Rozsonits Tamás zenész-újságíró, Molnár Emese, az Artisjus munkatársa.

A zenészek, zenei szakemberek közül többen személyesen is részt vettek a megnyitóünnepségen. Szénási Pál Bertalan elsőként köszöntötte id. Puliusz Tibor gitárművészt, valamint fiait, Tamást és Tibort. Előbbi zenész ismert a Mocsok 1 Kölyök, míg utóbbi a Supernem zenekarból.

A Kecskeméti Zenészegylet 22 éve töretlen eltökéltséggel küzd a magyar dalok népszerűsítéséért, azok megalkotásáért és a közönség felé való eljuttatásáért. Évente száz felett van a tagjaik által létrehozott koncertek és fellépések száma. Az egyesület együttműködik a városi és megyei civil szervezetekkel, amelyek a magyar dal ügyében elkötelezettek. Az egyesület évek óta részt vesz a Magyar dal napja rendezvényein, tagjai fellépéseket vállalnak ezeken. Több egyesületi taguk nemcsak előadóként, hanem szerzőként is erősíti a magyar dalok népszerűsítését. Országos médiákban is elismerték már tevékenységünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában