Galériával

2022.07.11. 16:00

Első alkalommal rendeztek rönkhúzó és fuvaros versenyt Pálmonostorán

A munkalovak különleges világával ismerkedhettek meg az érdeklődők hétvégén a Pálmonostorán megrendezett fuvaros és nemzetközi rönkhúzó versenyen.

Vajda Piroska

Baranyi Anikó nem először állt helyt a férfias versenyb

Fotó: Vajda Piroska

A községi lovaspályán megtartott eseményen munka közben, versenyhelyzetben láthatta a közönség a hidegvérű lovakat, amelyek közül több a fakitermelésben dolgozik az ország különböző pontján.

A Pálmonostori Lovas Egyesület vezetője, Baranyi Anikó lapunk érdeklődésére elmondta, első alkalommal vállalkoztak arra, hogy elhozzák ezt a fajta versenyt Pálmonostorára. 

Mint mondta, mivel a fogathajtás nagyon költséges sport, és egyre magasabbak a követelmények, ezért szeretné más irányba terelni a helyi lovasversenyeket: szeretné a régi hagyományokat visszahozni és bemutatni. 

Ezért már szervezett csikósversenyt, és most rönkhúzó, illetve fuvaros versenyen próbálhatták ki magukat a helyi és környékbeli lovasok.

Baranyi Anikótól megtudtuk, a verseny ügyességi rönkhúzással kezdődött, hatméteres farönköt kell elhúzni bóják között a lóval, három perc alatt. Ezt követte a rönkhúzás, amikor 50 méteres pályán ötméteres rönköket kell a lóval húzni. A szánhúzás 30 méter hosszú pályán zajlik, kezdő súlyként 800 kilót kell húzni, amit körönként növelnek. Ezen felül volt még traktorhúzás és sóderral megrakott lovaskocsi-húzás is. A délutáni fuvaros versenyen pedig játékos, ügyességi feladatokban mérték össze tudásukat a lovasok – részletezte Anikó. 

Hangsúlyozta, ezen a versenyen azt is megfigyelhették az érdeklődők, hogy milyen összhang, szoros kapcsolat van a ló és a lovas között, hiszen nap mint nap együtt dolgoznak. 

Ugyanakkor láthattak olyan versenyzőket is, akik most először próbálták ki magukat ilyen megmérettetésen.

A Pálmonostori Lovas Egyesület vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy amíg a lovasok a pályán mutatták be tudásukat, addig a szakácsok a bográcsok mellett ügyeskedtek, hiszen főzőversenyt is hirdettek egytálételek kategóriájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában