Videóval

2022.06.15. 06:55

Két nap alatt bezöldült Jánoshalmán, a Béke téri park templom melletti része

A végéhez közeledik a városközpont rekonstrukciójának újabb üteme Jánoshalmán. A település központjának felújítására százmillió forintot nyert korábban az önkormányzat.

Pozsgai Ákos

Leterítették az új gyepszőnyeget, amit Apostagon neveltek. Fotó: Pozsgai Ákos

A terület előkészítése után két nap alatt zöldült ki a Béke téri park templom melletti része, a kivitelező cég szakemberei ennyi idő alatt terítették le azt a hatalmas gyepszőnyeget, amit Apostagon neveltek, majd szedtek fel és szállítottak Jánoshalmára. A gyors és szakszerű elhelyezés után nem sokkal érkezett Medárd napja, és vele együtt a kiadós eső is, ami gyorsan életre keltette a gyönyörű gyepfelületet. 

A park központi helyén elhelyezkedő és sziklakövekkel körberakott tó építése is jó ütemben halad a parképítő mérnökök felügyelete mellett – számolt be közösségi oldalán Czeller Zoltán polgármester, aki tavaly augusztusban írta alá a beruházás kivitelezési szerződését, amikor még csak várták a százmilliós pályázati forrást az önkormányzat számlájára. A támogatás összege is megérkezett, így hozzá tudtak látni a munkálatokhoz, amely kiemelt része a „Zöld tér felújítása Jánoshalmán” című projektnek. 

Elsőként a régi beton padokat szedték fel, valamint a beteg és túlkoros fákat, szám szerint kilenc darabot, valamint a növényállományt ritkították. 

Erre azért volt szükség, hogy a megmaradó egyedek és egészséges fák fejlődéséhez megfelelő tér legyen, és hogy egy ligetes, napfényes környezetet tudjanak kialakítani. A növénytelepítés során 14 darab facsemetét, közel 180 darab különböző örökzöld és évelő cserjét is elültettek. 

A munkálatok az időjárás függvényében haladtak, a felújítás ideje alatt a Petőfi utcától a főtérig a közterület, vagy annak egy része lakossági közlekedésre nem használható. 

Az építkezés jó ütemben halad és az év közepére befejeződik. 

A városközpontot érintő fejlesztés másik kiemelt eleme a városi piacon elhelyezett új elárusító pavilonok és a hozzájuk kapcsolódó térburkolat kialakítása, amely már megvalósult, és a helyi termelők értékesítési körülményeit hivatott szolgálni. 

A beruházástól azt reméli az önkormányzat, hogy a megújuló és növekvő zöldfelület, virágos környezet és térburkolat javítja majd a jánoshalmiak életminőségét, és az ország más részeiből is szívesen ellátogatnak majd Jánoshalmára, amely vonzó kisváros lehet a Felső-Bácska kapujában a megújult köztereivel, szobraival és épületeivel. 

Az élénkülő idegenforgalmat szolgálják a különböző városi és közösségi rendezvények is, amelyből az elkövetkezendő hetekben nem lesz hiány, hiszen június 23. és 26. között rendezik meg a Jánoshalmi Napokat, számtalan kulturális program, kiállítások, koncertek, motorostalálkozó várja a helyieket és a városba érkező vendégeket. A művészeti együttesek, iskolai és óvodai csoportok bemutatkozása mellett a környező településekről és a testvértelepülésekről érkező művészeti csoportok és országosan ismert zenekarok is fellépnek. 

A cikkünkben található videó a Baon.hu Youtube-csatornáján is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában