Kiscsávoly

2022.06.30. 19:23

Évfordulót ünnepeltek a bajai templomban

A templom búcsúját és a plébánia 100 éves évfordulóját ünnepelték a kiscsávolyi Szent Szív plébániatemplomban.

Rab Rita

A szentmiseáldozatot Horváth Zoltán mutatta be paptársaival

Fotó: Rab Rita

A szentmiseáldozatot Horváth Zoltán mutatta be paptársaival. A szentbeszédet Huszák Zsolt mondta, akit 11 esztendeje szenteltek pappá – ministránsként a templomban teljesített szolgálatot gyermekkorában, és itt mutatta be első szentmiséjét. Az ünnepi misén jelen voltak mindazok a lelki vezetők, akik valamilyen módon kötődtek, kötődnek a templomhoz. 

A festői szépségű templom, amelyik a város legvirágosabb temploma címet kiérdemelte korábban, ezúttal is virágpompába öltözött. A főoltár mögött elhelyezett, virágokból kirakott hatalmas szív utal a templom névadójára, Jézus szívére, mely a katolikus hit szerint a legfontosabbat, az isteni szeretetet jelképezi. 

– A lényeg, hogy tudjuk, a hitünk csupán elméleti vagy szívünkben él-e? A szeretettől vezérelt jó tetteink százszoros erővel bírnak – hangzott el a szentbeszédben. 

Huszák Zsolt atya hozzátette: a mai társadalomra jellemző a szomorú, depresszív lelkiállapot, az emberek tele vannak haraggal és félelemmel, olykor gyűlölettel. Mindezek az érzések abból fakadnak, hogy az ő hitük csupán elméleti tudás, nem szívből fakad. Felidézett két gyermekkori emléket, ami számára meghatározó vált a hitéletében. Alig 8-9 évesen, egy rózsa­füzér-imádság alkalmával szólította ki őt a padból Kereskedő Zoltán akkori plébános, és ministrálni hívta. Aztán 11 évvel később mutatta be első szentmiséjét, meghallva az Isten hívását. Beszélt a kísértésről, a kételyről is, ami óhatatlanul megtalálja a ma emberét, de az Isten szeretetében bízó embernek nincs mitől tartania. Ha hibázik és azt megbánja, bűnbocsánatot nyer. Végezetül Weöres Sándor szavait idézte: „jó és rossz tulajdonságaid alapjában véve nincsenek. Ápolt tulajdonságaid jók; becézett vagy elhanyagolt tulajdonságaid rosszak”. A kérdés tehát az, fogalmazott az atya, hogy elhiszed-e, hogy Isten szeret. Ha a válaszod igen, akkor nem lesz könnyű eltéríteni az utadról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában