Galériával

2022.06.16. 17:25

130 ezer napelemet telepítenek Kiskunhalas határába

Kiskunhalas történetének legnagyobb területű beruházása kezdődött meg a város határában a Keceli út mellett, ahol Magyarország egyik legnagyobb, mintegy száz hektáros napelempark épül. A beruházás értéke 23 milliárd forint, ami magántőkéből valósul meg 850 kilométer kábel felhasználásával, 130 ezer darab napelemből – hangzott el csütörtök délután az építkezésen tartott sajtótájékoztatón.

Pozsgai Ákos

Csaknem 30 ezer háztartásnak a villamosenergia-ellátását tudja majd biztosítani a napelempark

Fotó: Pozsgai Ákos

A beruházás projekttulajdonosa a Nabu Solar Kft., míg a fővállalkozó és a projekt fejlesztője a Phlegon Kft. – mondta el Gaál Tibor résztulajdonos, a Phlegon Kft. ügyvezetője. A beruházás részleteiről szólva elmondta, hogy Kiskunhalas határában nagyjából 100 hektáros területen valósul meg a 48 megawattos csatlakozási kapacitású napelempark, amelynek az építése megkezdődött. Ilyen napelemparkból Magyarországon körülbelül 13-15 darab épül ebben a nagyságban – tette hozzá az ügyvezető, aki szerint a napenergiának az ilyen mértékű felhasználása nagymértékben hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségéhez, a kitűzött karboncélok eléréséhez.

A megvalósuló napelempark területén 130 ezer napelemet fognak telepíteni acélszerkezetre, amely csaknem 30 ezer háztartásnak a villamosenergia-ellátását tudja majd biztosítani. 

Ehhez közel 860 kilométernyi kábelt fognak beépíteni a szakemberek az erőmű területére. A beruházás része lesz egy alállomás is, ami az országos 132 kilowattos távvezetéki hálózatra fog csatlakozni egy 6,5 kilométeres távvezetéken keresztül.

A távvezeték az idei év végére fog elkészülni és a jövő év elején fogják üzembe helyezni, ekkor már az erőművi működést biztosító paneleket, invertereket és a középfeszültségű trafókat egy része is letelepítik. 

Ez azt jelenti, hogy fokozatos felkapcsolással jövő év tavaszától már működni fog az erőmű kisebb kapacitással, a teljes kapacitás várhatóan a jövő év harmadik negyedévére fog kiépülni 

– fűzte hozzá a szakember.

A beruházás teljes értéke 23 milliárd forint körül lesz, amit magántőkéből biztosít a cég, mivel ma már Magyarországon az ilyen léptékű naperőműves beruházásoknál nem jellemző, hogy pályázati forrást vennének hozzá igénybe – mondta el Gaál Tibor, aki arra a kérdésre, hogy a növekvő építőanyagárak mennyiben fogják nehezíteni az épülő beruházás megvalósulását, hírportálunknak úgy fogalmazott, hogy bár nagyon sok építőelemnél probléma a folyamatos áremelkedés, az építőanyagok elérése, de tekintettel arra, hogy több mint egy évtizede dolgoznak ebben a szektorban, megvannak azok a szakági kapcsolataik, amivel ezeket a kockázatokat tudják csökkenteni.

A beruházást végző cégcsoportnak egyébként 10 telephelye van 30 megawattnyi csatlakozási kapacitással. Magyarországon a kiskunhalasi erőmű lesz a 11. telephelyük. A cégcsoportra jellemző maguk fejlesztik a projekteket, megépítik, és utána üzemeltetik is a saját tulajdonukban lévő projektet – emelte ki az ügyvezető.

Gaál Tibor (balra) résztulajdonos, a Phlegon Kft. ügyvezetője és Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a sajtótájékoztatón Fotó: Pozsgai Ákos

A terület, amelyen a napelempark megépül, egy helyi mezőgazdasági vállalkozónak a tulajdonában van, és bérelni fogja a cégcsoport. 

Jelenleg legelőként hasznosítja a vállalkozó, ami a későbbiekben sem fog változni, vagyis ugyanúgy zöld legelőnek megmarad a terület az állatoknak, csupán egy plusz hasznosítási formát kap a napelemekkel 

– jegyezte meg a beruházást végző cégcsoport képviselője. 

– Ekkora léptékű beruházás nem mindennap történik egy település életében – mondta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, aki hozzátette, hogy a város életében nem volt még, ezzel mindjárt az első helyre lépett a cég. A polgármester annak a reményének adott hangot, hogy a helyi környezeti adottságok, az alacsony aranykoronájú területek és a magas napsütéses órák száma alkalmassá teszi a területet, ha majd az irányítási rendszer országos lehetőséget ad, akkor esetleg további területeken is megvalósulhasson hasonló beruházás. 

A városban és több helyen is működik több kisebb napelempark. Az önkormányzatnak 2015 óta van egy teljes mértékben európai uniós és kormányzati forrásból megvalósult, azóta is termelő napelemparkja, amely hozzájárul a város áramszükségletéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában