Élő hadtörténelmi óra

2022.05.21. 17:40

Régi fegyverekkel ismerkedtek a majsai diákok

Élő hadtörténelmi órán ismerkedtek a majsai diákok a magyar katonák fegyverzetével, amiket az 1800-as évek második felében rendszeresítettek a seregben.

Tapodi Kálmán

A helytörténeti gyűjtemény rendezvénye egyben megemlékezés is volt a magyar honvédelem napjáról. Fotó: Tapodi Kálmán

A Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény pénteki rendezvénye egyben megemlékezés volt a magyar honvédelem napjáról, amit harminc éve ünnepelünk hazánkban Buda visszavétele, 1849. május 21. emlékére. 

Az általános és középiskolások a nemzetközileg is elismert keceli Polgár Haditechnikai Gyűjtemény jóvoltából ismerkedhettek az I. és II. világháborús, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc idején leginkább használt lőfegyverekkel és felszerelésekkel. 

Polgár Zoltán több mint három évtizede gyűjti a katonai, háborús relikviákat: kitüntetések, kézifegyverek, fényképek, egyenruhák, képeslapok is találhatók a gyűjteményben. A gyűjtői munkásságba már egészen fiatalon bekapcsolódott Attila fia is, aki hivatásos katonaként szolgál. A kiskunmajsai gyűjteménybe elhozott fegyverekről – amik természetesen hatástalanított kiállítási tárgyak – Polgár Attila édesapjával együtt tartott előadást, illetve bemutatót a helyi Tomori gimnázium kadétjainak. 

– Ez egy élő hadtörténelmi óra, ahol kézbe lehet venni az eszközöket, kicsit közelebb hozva a fiatalokhoz a haditechnikát. A cél most az ismeretterjesztés, a fegyverzetek fejlődésének bemutatása, amiket a haza védelmére fejlesztettek ki – mondta el Polgár Attila, aki hozzátette: az 1950-es években volt némi visszafejlődés is, amikor kényszerből, magasabb érdekből át kellett állni a szovjet technikákra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában