Döntés

2022.05.13. 16:20

Egyelőre nem épülnek garázsok a kalocsai önkormányzat telkén

Garázscélú beruházásra szeretett volna telket venni az önkormányzattól egy helyi vállalkozás. A majdnem megduplázott árajánlat is kevés volt a döntésre jogosult városatyáknak.

G. J.

A területen szükség lenne garázsokra Fotó: Gábor János

Bár a város viszonylag kedvező ingatlanárakkal rendelkezik, a garázshiány magas, és érezteti hatását a gyors ütemű drágulás – éppen ezért dobták vissza nemrég ugyanennek a cégnek a vételi ajánlatát, amikor értékbecslés alatti, mindössze ötezer forintos négyzetméteráron akarta megvenni a Zrínyi és Telek utcák találkozásánál lévő telket. 

A helyszínen már jelenleg is több régi építésű, egymással párhuzamos garázssor húzódik, de ez messze nem elég: a környék lakói leginkább csak az eleve zsúfolt utcai parkolókban tudják hagyni járműveiket, holott van hely további garázsok emelésére. 

A hirtelen jött figyelem alaposan felverte az árat az építkezésben gondolkodó vállalkozás számára: újabb ajánlatában már kilencezer forintra kellett emelnie a négyzetméterárat, de néhány városatya ezzel sem volt elégedett. 

Dr. Vincze András hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy az összességében 6,5 milliós értékesítés nem éri el a közbeszerzési értékhatárt, mégis inkább nyilvános pályázaton hirdetné meg a telket, mert szerinte jóval többet nyerhetne rajta a város. Király Róbert emlékeztette kollégáit: amikor az alacsony árajánlatok miatt néhány hónappal ezelőtt megvétózták néhány önkormányzati lakás értékesítését, a második fordulóra körülbelül harmincszázalékos emelkedést sikerült elérni. 

Schmidt Rajmund ellenvetésként felhozta: a jelenleg tárgyalt, beépítetlen ingatlannal más a helyzet, hiszen eddig „nem igazán ugrált érte senki”, miközben a kilencezres ajánlat valamelyest már meg is haladja a piaci árat (8871 forint/négyzetméter). Szabó Balázs hozzáfűzte: mindenkivel egyetért, aki szerint fontos, hogy a területen fejlesztés történjen (a cég vállalta a csapadékvíz-elvezetés, a közvilágítás és a csatlakozó út kialakítását is), de nem érti, miért tartózkodik a vezetés a nyílt pályáztatástól. 

Az előterjesztést az érvek ellenére is elfogadásra javasolta két önkormányzati bizottság és a polgármester, de végül két nem szavazattal és két tartózkodással nem lett meg az értékesítéshez szükséges minősített többség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában