Vetélkedő

2022.04.14. 11:25

Az ország legjobbjai közé készülnek a bajai és a jánoshalmi diákok

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) középiskolások számára meghirdetett közlekedési kupáján csaptak össze Bács-Kiskun megye kapitányságainak és rendőrőrseinek csapatai. A kalocsai szervezésű döntőben bajai és jánoshalmi diákok győzedelmeskedtek­.

Gábor János

A segédmotorosoknak is kellett bizonyítaniuk a forgalomban Fotó: Gábor János

Kerékpáros, segédmotoros és autóvezetői kategóriákban vetélkedtek a középiskolások, hogy ők képviselhessék Bács-Kiskun megyét az országos döntőben. A kedd délelőtt tartott versenyre harminc fiatalt neveztek a rendőri intézmények baleset-megelőzési bizottságai. 

– Ez egy felmenő rendszerű verseny, minden évben az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága hirdeti meg, de az utóbbi két évben a Covid miatt elmaradt – idézte fel kérdésünkre Dudásné Tóth Erika rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára. Hozzátette: Kalocsa jó ideje ad otthont a megyei döntőnek, ahonnan a kategóriagyőztesek az országos fináléba jutnak tovább. Utóbbi eseményt Balatonalmádiban tartják, május 31-e és június 2-a között. 

A rendőrtiszttől megtudtuk, hogy a megye területén lévő hét kapitányság, valamint minden olyan őrs segíti a közlekedési kupa kampányát, amelynek van baleset-megelőzési bizottsága, és a régiójában működik középiskola. A kollégák az illetékességi területük intézményeiből válogatnak össze egy-egy háromfős csapatot, akik aztán kerékpáros, illetve segédmotor- és autóvezető-kategóriákban vetélkednek. Idén a megyei rendőrkapitányságokon felül három őrs delegált fiatalokat a kupára, így harminc résztvevővel vághattak neki a döntőnek. 

– Van egy egységes egészségügyi teszt, aztán vannak elméleti fordulók az egyes kategóriákban, végül pedig a gyakorlatban is megmutatják, hogy mit tudnak – mondta az őrnagy. Kifejtette: a kerékpárosoknak és a segédmotorosoknak ügyességi pályákat kell teljesíteniük, illetve utóbbiak és az autóvezetők a közforgalomban is teljesítenek egy-egy fordulót. 

– Az eredményeket a teszteken, a rutinpályákon és a forgalomban elért pontszámok alapján összesítjük; így kerül ki az első helyezett minden kategóriából – tette hozzá. 

Dudásné Tóth Erika hangsúlyozta: lévén nullától százéves korig mindenki részt vesz a forgalomban, kiemelten fontos, hogy a gyerekek a lehető leghamarabb megtanulják a biztonságos közlekedés alapjait. Ezt a missziót szolgálja a középiskolásoknak meghirdetett kupa, de a nevelést már az óvodában elkezdik és az általános iskolában is folytatják, sőt, az idősek hónapja során nyugdíjasoknak ugyancsak szoktak hasonló rendezvényeket tartani. 

Rideg Gábor rendőr őrnagy, a házigazda Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta: a kupa miatt két év után kellett ismét felvenniük a kapcsolatot a középiskolákkal, és a kampányt azóta végzett diákok, korábbi versenyzők is segítették. A helyi kapitányság munkatársai biztosították és rendezték be a Liszt Ferenc AMI udvarán lévő ügyességi pályát, illetve kísérték a ­forgalomban részt vevő diákokat, a gépkocsivezetők ­esetében külső segítséggel, Rácz Béla vezetőoktatóval karöltve­. 

A megyei döntő végére a kerékpárosok között a bajai Pallós Dorka, a segédmotorosok mezőnyében a jánoshalmi Rácskai Zoltán, míg az autóvezetők kategóriájában a szintén jánoshalmi Varga Péter bizonyult a legjobbnak, így ők képviselhetik Bács-Kiskun megyét az országos fináléban. A győztesek teljesítményét egy-egy kupával, illetve különböző ajándékokkal, pendrive-val, power bankkel ismerték el, de mindenki kapott láthatóságot erősítő tárgyakat, így mellényt és például fényvisszaverő eszközöket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában