Ízvizsgálat

2022.03.29. 14:35

Nyolc bográcsban rotyogott a halászlé a bajai Bérci Házban

Különleges, rendhagyó rendezvényt tartottak a napokban a Bérci Házban Baján. Martonosi Attila ötlete alapján egyfajta ízvizsgálatot, „ízhajlítást” végeztek a város halfőző bajnokai a Bajai Halászléfőző Egyesület tagjaival közösen.

Rab Rita

Arra keresték a választ, hogy miként lehetne meghatározni a ponty ízét Fotó: Ádám Péter

„A Bérci Ház kapualjában nyolc 16 literes bográcsban rotyogtak a hallevek. Önmagában nem is olyan nagy hír ez, hiszen a bajai halászléfőző bajnokoknál nem ritka a bográcsozás, ekkora mennyiségben sem” – mondta Martonosi Attila.

 

– Igazi ízhajításra készültünk, kutatva, hogy a bajai halászlé legfőbb alapanyaga, a ponty milyen ízű lehet, ezt miképpen lehetne meghatározni. Pontyíz? Természetesen ahhoz, hogy ezt megtudjuk, először meg kell kóstolnunk és rögzíteni a tudatunkban a lé ízét. Nekünk, bajaiknak ez benne van a vérünkben, sokszor infúzió helyett is ezt kapnánk, mert jókedvre derít minket, a hozzáadott kadarkával együtt – tette hozzá Martonosi Attila. Az ötletgazda arról is beszámolt, miért is nevezik ízhajlításnak.

 

 


– Természetesen nem kémiailag előállított ízfokozót használtunk. Semmi e-folyékony főzet és szilárd halkocka nem került az ételbe. Helyette a nyolc bográcsban lobogó tűzön főzött, sárga árnyalatú ponty halászléhez különböző halfajtákat adtunk hozzá. Mindegyik bográcsba, a ponty mellett, egy-egy fajta halat (dévér, csuka, harcsa, törpeharcsa, kárász, kecsege, busa). Lehetett volna a választékot szélesíteni, de ennyit tudtunk beszerezni – tette hozzá Martonosi Attila.

 

A szervezőknek nem titkolt célja volt az elkészült ételek ízének meghatározása, összehasonlítása a pontyhalászlével. Az egyforma űrtartalmú bográcsokban, azonos halsúllyal, hagymával, vízmennyiséggel és fűszer­paprika-őrleménnyel készített halászlevek kóstolása meglepő eredményt hozott a szervezők szerint, de mint közölték, a megállapításaikról a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában