Elismerés

2022.03.22. 07:00

Kilenc intézmény nyerte el Kalocsán a Magyar Örökség díjat

A város összesen kilenc múzeumi intézménye nyerte el a Magyar Örökség díjat, amelyet mindig a Magyar Örökség és Európa Egyesület ítél oda, civilek által jelölt szellemi műhelyeknek. A hazai értékek jelenkori bemutatására és utókornak történő megőrzésére létrejött szervezet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, szombaton adta át a kitüntetéseket.

Gábor János

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

 Az egyesület évente négyszer tart a múlt hétvégéihez hasonló ceremóniát, mindig a tavaszi és őszi nap-éj egyenlőséghez, illetve a nyári és téli napfordulóhoz legközelebb eső szombatokon. Az ünnepélyes események között beérkező állampolgári javaslatokból válogatva ezúttal is hét Magyar Örökség díjat, vagy ahogy a szervezet jellemzi: „a világ magyarságának szellemi becsületrendjét” adták át. Az egyik az érseki város múzeumainak jutott, Kalocsa Gyűjteményei összefoglaló néven. A megfogalmazás kilenc intézményt takar, és mindegyik vezetője megjelent az MTA gáláján. 

 

Az ASTRICEUM Érseki Múzeumot Vörös Márta főegyházmegyei főépítész, az Érseki Könyvtárat Grócz Zita könyvtárvezető, a Fazekas Alkotóházat Kovács László, a népművészet mestere, a Nicolas Schöffer Gyűjteményt Budai Viktória művészettörténész, a Kalocsai Porcelán Manufaktúrát Kárász Csaba László ügyvezető, a Magyar Fűszerpaprika Múzeum kalocsai egységét Guzsván Lászlóné igazgató, míg a Viski Károly Múzeumot, illetve a hozzá tartozó Városi Galériát és Kalocsai Képtárat Romsics Imre igazgató képviselte. 

 

A delegációt kísérő Filvig Géza polgármester a közösségi oldalán is gratulált az intézményvezetőknek, hiszen az általuk gondozott szellemi örökség kiérdemelte a köztiszteletben álló egyesület ezüst-, majd aranykönyvébe jegyzését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában