Galériával

2022.03.14. 15:52

Fut a falu emlékversenyt tartottak Dunafalván

Ünnepi műsort tartottak Dunafalván hétfőn, majd megtartották azt a hagyományos futást is, ahol a résztvevőknek szimbolikusan 1848 métert kell megtenniük. Ezt a távot Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője is teljesítette.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Hagyomány a településen, hogy a szokásostól eltérő módon rendezik meg a március 15-ei rendezvényt. 1848 métert futnak szimbolikus, jelképes értelemben, mindenki az ereje szerint. A sportos program előtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett programot hétfő délelőtt tartották az általános iskola udvarán. Az ünnepi műsort követően Zsigó Róbert államtitkár mondott beszédet, aki Széchenyi István szavaival köszöntötte a jelenlévőket: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” 

Mint azt a honatya hangsúlyozta ezen a napon minden esztendőben nemzeti lobogó leng intézményeinken, és kokárdával a ruháinkon is örömmel jelezzük: egy nemzethez tartozunk mindannyian.

Forrás: Márton Anna

– A márciusi ifjak felelős minisztériumot akartak, évenként tanácskozó országgyűlést, szabad sajtót, törvény előtti egyenlőséget, valamint a politikai foglyok szabadon bocsátását. Azt, hogy „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” Fontos hangsúlyoznom, hogy mi is ezt akarjuk! – fogalmazott Zsigó Róbert. Hozzátette, kell még tennünk ezért, mert ezt az utat idegen hatalmak többször is megszakították. Ilyen volt az első világháború utáni trianoni békediktátum és a második világégést követő szovjet elnyomás is. Mi azonban mindig kiálltunk az érdekeinkért, összefogtunk 1848-ban, 1956-ban, legutóbb pedig 2010-ben is, hogy megakadályozzuk hazánk tönkretételét. Most, szűk egy hónap múlva újból döntenünk kell az irányról. Sokan hiszünk abban, hogy a megkezdett út helyes, a kitűzött irány pedig további jó eredményeket hozhat. Ezt a hitet azonban meg kell erősítenünk, különben elveszíthetjük mindazt, amiért együtt harcoltunk. Vagyis, ha előre megyünk azon az úton, amely Magyarország további gyarapodása, a családok további erősödése felé vezet – mondta köszöntőjében Zsigó Róbert.
Végezetül, Jókai Mór szavaival zárta beszédét: „…a szabadságot, hazát, nemzeti nagyságot nem adják ingyen az istenek. Kincsekért kincseket adtunk. De ezek a kincsek nem vesznek el soha: megmaradnak utódainknak, maguktól tovább nőnek.”

Az emlékműsort követően 57 induló teljesítette az 1848 méteres távot. A rendezvény fővédnöke Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője is teljesítette a versenyt. A futók Újmohácsról, Homorúdról, Dunaszekcsőről, Bajáról és Budapestről érkeztek. A legfiatalabb résztvevő  Pencz Kamilla 2 éves, a legidősebb Csányi János 71 éves dunafalvai lakos volt. A nők közül Hajnal-Dely Réka Luca bizonyult a leggyorsabbnak, így őt éremmel jutalmazták. A 19 év fölötti korosztályban első helyen futott be Szabados János, második Cser András, harmadik helyen Gál Andor végzett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában