Galériával

2022.03.06. 13:35

Benke Csaba és csapata nyerte el a szabadszállási kolbászfesztivál fődíját

Hatodik alkalommal szervezte meg a már hagyományosnak számító kolbásztöltő fesztivált a Kisvárosunkért Egyesület Szabadszálláson. A hétvégén megtartott gasztro-kulturális program keretében megválasztották az idei év kolbászkirálynőjét is.

Gulyás Sándor

A gasztro-kulturális programot hatodik alkalommal rendezték meg Fotó: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A kolbásztöltő verseny megszervezésének ötlete egy baráti beszélgetés közben született meg hét évvel ezelőtt. Első alkalommal a „Szabadszállás Város Kolbásza 2015.” címért huszonnyolc, közöttük három vajdasági csapat, szállt versenybe. A rendezvény rövid idő alatt a térség egyik legrangosabb gasztro-kulturális fesztiváljává nőtte ki magát.

Szabadszálláson, Bács- Kiskun megye szívében, a viszonylag fesztiváloktól csendesebb időszakban, egy nagy látogatottságú eseményt kívántunk létre hozni, ahol mindenki jól érzi magát. 

Az említett célkitűzések mellé már az első fesztivál alkalmával is sokan felsorakoztak. 

A koronavírus járvány miatt két év kimaradt, a pandémia után viszont újra indult az élet. A kolbásztöltő fesztiválra idén harminckét csapat nevezett be, a környékbeli települések mellett az ország különböző pontjairól és még a Felvidékről is érkeztek a versenyzők – fogalmazott Darabos József polgármester, az egyesület tagja. 

A négy fős csapatoknak a rendelkezésre álló öt kilogramm húsból hagyományos és sajátságos ízesítésű kolbászkülönlegességet kellett készíteniük. 

– Mindenképpen fontos az indentitás, a helyi közösségek erősítése mellett a kultúra és a hagyományos gasztronómia ápolása, melynek része a kolbásztöltés is. A fesztiválon a szabadszállásiak ismét egymásra találtak, a közösségek újra elkezdtek élni. – emelte ki a rendezvény kapcsán dr. Salacz László országgyűlési képviselő. 

A helyszínen előkészített, begyúrt és kisütött kolbászokat szakmai zsűri értékelte Németh József, Venesz-díjas és életműdíjas séf vezetésével. 

– Összességében elmondható, hogy remek kolbászok kerületek a zsűri asztalára. A hagyományos ízek mellett több újdonságot is kóstolhattunk. Álláspontom szerint azonban nincs szükség megreformálni a magyar kolbászt, ragaszkodni kell őseink receptjeihez – foglalta össze tapasztalatait Németh József.

A zsűri döntése három-három csapatnak ítélte oda a bronz, ezüst és arany érmet. A Szabadszállás Kolbásza 2022 szakmai fődíjat Benke Csaba és csapata érdemelte ki, második lett Balástya, a harmadik helyen a Vitnyédi Zsiványok végeztek. A Szabadszállás Kolbászmestere címet Kopasz és bandája vihette haza. Az idei fesztiválon is megválasztásra került a kolbászkirálynő, a címet Fekete Nikoletta érdemelte ki. A hangulatról a Hooligans együttes, a Giovi Family, Beleznay Endre, a Matyi és a hegedűs, Cozombolis és Ya ou gondoskodott. A rendezvény fővédnöke dr. Salacz László országgyűlési képviselő és dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára volt. 

Részletes eredmények:

Szabadszállás Kolbásza 2022 szakmai fődíj I. helyezés: Benke Csaba és csapata

Szabadszállás Kolbásza 2022 szakmai fődíj II. helyezés: Balástya

Szabadszállás Kolbásza 2022 szakmai fődíj III. helyezés: Vitnyédi Zsiványok

Arany érmes kolbász: Iparos Profi, DÉMÁSZ I., Főnix 

Ezüst érmes kolbász: Médiaválogatott, Szállási Oltók, Royal gastro

Bronz érmes kolbász: Csantavéri Hentesek, Trükkös Töltők, Töltelék

Szabadszállás Kolbászmestere: Kopasz és bandája

Szabadszállás Kolbász Királynője 2022: Fekete Nikoletta

Különdíjak: 

Különleges kolbász: Szabadszállási Életmentők

A legfiatalabb versenyző: Vadmalackák

A legvidámabb csapat: Kóbor betyárok 

A legmesszebbről jött csapat: Tiszaluc

A legjobb női csapat: Kolbászol NAK

A legjobb katona csapat: MH TTP

NAK Bács-Kiskun megyei különdíja: Balástya

Szabadszállás polgármesterének különdíja: ALJ.A 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában