Szakmai oktatás

2022.03.15. 06:55

Asztalosokat is képeztek a kiskőrösi Wattayban

Felnőttek szakmai oktatása keretében megtartották a komplex szakmai vizsgákat a kiskőrösi Wattay középiskolában. Ez a képzési forma lehetőséget biztosított a szakmát szerezni vágyó, vagy magukat átképezni kívánó felnőttek számára, négy hivatásnak elsajátítására a közelmúltban.

Barta Zsolt

Fotó: illusztráció/shutterstock.com

A képzés még 2020 szeptemberében indult, amely másfél éven keresztül tartott. Ennek keretében pénzügyi-számviteli ügyintézőket (11 fő), vállalkozási ügyviteli ügyintézőket (10 fő), asztalosokat (16 fő), hegesztőket (21 fő) képeztek, akik sikeres vizsgákat tettek a napokban. 


A levizsgázottak között volt Franczia László, a Wattay középiskola igazgatója. Az intézmény vezetője asztalos szakmunkás végzettséget szerzett. A baon.hu-nak elmondta, hogy a vizsgaremeke egy tulipános lóca volt, de emellett például szerszámos ládát, éjjeli szekrényt, gerébtokos ablakot, konyhai fellépőt, hokedlit is kellett készítenie a gyakorlati vizsgán. 


A gépészmérnök, informatikus mérnöktanár, aki otthonában évtizedek óta fúr-farag, a saját intézményében tanulta ki a hivatás fogásait. 

Mint mondta, kiváló tanárok oktatták, köztük Gráner Géza, aki egy asztalos dinasztia képviselője. Az igazgató elmondta, az állam mindenkinek lehetőséget ad idehaza, hogy két szakmát tanuljon térítésmentesen. 


Ezt használta ki az intézmény vezetője és mások is. Mint mondta, a csoportjában volt faipari mérnök, evangélikus lelkész, gépészmérnök, NAV-munkatárs, művelődési házigazgató, kőműves és más szakember is. Csütörtökönként elméletet tanultak, szombatonként gyakorlati képzés folyt a Wattay szakműhelyében. Franczia László a terveivel kapcsolatban hangsúlyozta: otthon átalakítja a konyhát, áthelyezik a falakat, meg is tervezte már az új konyhabútort, amelyet ő fog elkészíteni az otthoni műhelyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában