Galériával

2022.02.26. 20:10

Wass Albert munkásságát idézték fel Kecskeméten, a megyei könyvtárban

Kecskemét ismét bekapcsolódott az országos olWASSunk együtt Wass Albert műveiből című zenés irodalmi rendezvénybe. Szombaton a megyei könyvtárban jöttek össze Wass Albert tisztelői.

Sebestyén Hajnalka

Kiss Gabriella tolmácsolta Hegedűs András levelét. Fotó: Gulyás Sándor

Wass Albert erdélyi magyar író és költő, 1908-ban született, és 1998-ban halt meg. Tizenöt éve, hogy február végén, az író halálának évfordulója kapcsán a világ magyar közösségei több településen egy időben összegyűlnek, hogy Wass Albert műveinek felolvasásával megidézzék az író szellemiségét. A Hírös Rovókör jóvoltából Kecskemét szinte a kezdetektől részese az országos megmozdulásnak. 

 

Szombat délután egy időben egyszerre 43 helyen tartották meg a felolvasó délutánokat. Számos magyar település mellett Amerikában, Kanadában, Angliában, Erdélyben, Szlovákiában élő magyar közösségek is csatlakoztak a rendezvényhez. A kecskeméti programot a Katona József Megyei Könyvtárban tartották meg a Hírös Rovókör, a Hírös olWASSókör, a HÍRÖS MAG és a könyvtár közösen szervezésében. 

A több órás rendezvényt Szabó Sándor tárogatóművész játéka nyitotta meg, majd Csernus Lajos, a Hírös Rovókör vezetője fejezte ki köszönetét a közönségnek, a könyvtárnak a méltó helyszínért és a fellépő művészeknek. A délután folyamán ugyanis nemcsak Wass Albert művek hangzottak el, hanem a magyarságot méltató és ünneplő kulturális műsorok is helyet kaptak neves művészek jóvoltából. 

Csernus Lajos méltatta Wass Albert munkásságát, a résztvevők közösen elénekelték a székely Himnuszt. Ezt követően Kiss Gabriella, a Hírös Rovókör egyik alapítója tolmácsolta Hegedűs Andrásnak, az országos olWASSunk együtt Wass Albert műveiből című kezdeményezőjének levelét.

Hegedűs András azzal a hagyományteremtő szándékkal indította útjára az irodalmi programot, hogy egyszerre több helyszínen tartsanak egy-egy felolvasó estet a szerző műveiből és ezzel felhívják a figyelmet az elhallgatott munkásságára.

A levélből kiderült: idén 43 helyszínen jöttek össze egy időben Wass Albert tisztelői, Clevelandtől Anglián, Felvidéken és Erdélyen át Budapestig. Wass Albert munkássága olyan kincsesbánya, amely mindig tud friss útmutatót adni, legyen az sorskérdés vagy egyéni útkeresés. 2022-ben is időtállóak a művei. Van miért olvasni, a művek a szívet lélekkel feltöltő üzenetek. Napjainkban nehéz élethelyzeteket kell megélni, korszakváltás részesei vagyunk. Sokszor a változás nem fájdalommentes, de van, hogy kell a régi lebomlása valami újhoz. Ahogyan Wass Albert is utalt rá: semmi sem történik velünk ok nélkül. A következőket írta: „Most tanultam meg, hogy nem arra kérem Istent, hogy teljesítse azt, amit én elterveztem, hanem hogy segítsen megérteni, mi az értelme annak, amit ő tesz velem.”

A levélben még egy fontos idézet szerepelt a költőtől, mely ma is időtálló. „Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött.”

Kiss Gabriella miután felolvasta a levelet, kezdetüket vették a felolvasások, melyeket ismert népi énekesek, művészek előadása tette még meghittebbé, hangulatosabbá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában