Galériával

2022.02.09. 06:50

II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulójára emlékeztek Lajosmizsén

Országos süteménykészítő és virágkötő versenyt hirdetett a lajosmizsei általános iskola II. Ezsébet brit királynő uralkodásának 70. évfordulója alkalmából. A verseny eredményhirdetését kedden tartották az általános iskolában, ahol online bejelentkezett londoni magyar nagykövet és ellátogatott a Brit Nagykövetség első titkára.

Horváth Péter

A verseny eredményhirdetésére, online bejelentkezett a londoni magyar nagykövet és ellátogatott a Brit Nagykövetség első titkára. Fotó: Bús Csaba

A Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola Idegen nyelvi Munkaközössége tavaly ősszel Royal Platinum Jubilee Challenge címmel két rendhagyó, angol nyelvű online csapatversenyt hirdetett meg 7 – 8. osztályos diákok számára abból az alkalomból, hogy II. Erzsébet királynő idén ünnepli platinajubileumát, azaz trónra lépésének 70. évfordulóját. A verseny díjátadóját kedden rendezték meg az általános iskolában, ahol online bejelentkezett dr. Kumin Ferenc, Magyarország Londoni Nagykövete és ellátogatott Matthew Kirlew, a Brit Nagykövetség első titkára. Adonyi Gabriella, az iskola angoltanára, az Idegen nyelvi Munkaközösség vezetője és a verseny főszervezője köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy az évforduló mellett azért is hívták életre a versenyt, mert a királynő magyar gyökerekkel rendelkezik (egyik ükanyja Rhédey Gabriella erdélyi grófnő volt), és az iskola az elkészült alkotásokkal szeretné emlékezetessé tenni számára ezt a jeles évfordulót.

A versenyek célja a kreativitás fejlesztése, a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazása és az egészségtudatos életmódra nevelés volt. A versenyző csapatoknak nemcsak kézügyességről, leleményességről, esztétikai érzékről kellett tanúbizonyságot tenniük, hanem az angol nyelvi kommunikációs képességeikről is.

A versenyt a Brit Nagykövetség és Magyarország Londoni Nagykövetsége is támogatta.

 

A versenyre nevező csapatok feladata az egészséges életmód jegyében, saját recept alapján készült torta megalkotása volt az uralkodó számára. A torta nevének utalnia kellett a királynő platina jubileumára. Az alkotásról angol nyelvű videót készítettek a csapatok, a kisfilmekben bemutatták az uralkodónak szánt torta elkészítését: alapanyagok és konyhai eszközök használatát, az elkészítés folyamatát, végül pedig azt, hogy miként tálalnák azt a királynő számára minél ízlésesebben. A zsűri elnöke Kiss Zoltán mestercukrász, a Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke volt.

A platina jubileum alkalmából élővirágos asztaldíszek is készültek. A dekoratív stílusú kompozíciók elkészítéséhez alapanyagként a versenyzők használhattak örökzöldeket, természetben található növényi részeket – akár a zöldség- vagy gyümölcsöskertből is. Adonyi Gabriella hangsúlyozta, hogy olyan minőségi alkotások születtek, melyek méltóképpen díszíthetik a királynő ünnepi asztalát. A kompozíció megalkotásáról és annak lépéseiről angol nyelvű videót készítettek a versenyzők. A zsűri elnöke Burger Éva virágkötő mester volt. A versenyt a Brit Nagykövetség és Magyarország Londoni Nagykövetsége is támogatta.

 

Kumin Ferenc londoni nagykövet az iskola brit-magyar kapcsolatok ápolásában játszott szerepét méltatta. Mint fogalmazott, örül, hogy Nagy-Britannia leghosszabban regnáló uralkodója iránti tiszteletet ily módon fejezték ki a fiatalok. Matthew Kirlew a mély és erős kapcsolatot hangsúlyozta hazánk és Nagy-Britannia között és üdvözölte a rendkívül színvonalas versenyt. Kiemelte, hogy az évforduló miatt az idei esztendő különleges a britek életében. Basky András, Lajosmizse polgármestere is elismerő szavakkal illette a diákokat és a szervezőket.

A virágkötő verseny első helyezettje a lajosmizsei iskola Lavenders csapata Ónodi Henriettával, Szívós Szitarával és Ulicska Noémivel, felkészítő tanáruk Nagy Erzsébet volt. 

A süteménykészítő verseny győztese a hetedikesek közül a Fantastic 3. csapata a szombathelyi Oladi Általános Iskolából. A nyolcadikosok közül az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium csapata, Lady Cakes győzött. Második helyezést ésrt el a lajosmizsei iskola Princess Bakery csapata Borbély Izabellával, Tóth Annával és Varga Lilivel, akiket ugyancsak Nagy Erzsébet készített fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában