Esély Központ

2022.02.18. 14:52

Hasznos tudást kapnak a fiatalok a kecskeméti Jövő Klubban

Hátrányos helyzetű fiatalok számára nyílt meg a jövő kapuja a kecskeméti Malom Központ negyedik emeletén: pénteken tartották az Esély Központ Jövő Klubjának megnyitóját, mely keretében szakemberek segítik a helyi diákokat idegennyelv-tudásuk, informatikai készségeik és a tudatos médiahasználat fejlesztésében.

Horváth Péter

Szeberényi Gyula TAmás alpolgármester, Rab Árpád, jövőkutató, Ralf Robert elnök

Fotó: Horváth Péter

A hátrányos helyzetű tanulóknak szóló iskolán kívüli oktatási programban tanultak olyan tudást segít elsajátítani, ami az egyetemi felvételiben és a későbbi munkaerőpiaci helyzet tekintetében is előnyt jelent.

Ralf Robert, az Esély Központ Egyesület elnöke elmondta, hogy több pillérből áll a program. Angol nyelvet (amerikai és brit angolt) tanulhatnak anyanyelvi tanároktól, illetve olyan fiataloktól, akik huzamosabb ideig külföldön éltek. 

A program második pillére az informatikai és robotikai képzés. Az Apple MacOS operációs rendszerében tanulnak programozni, csúcskategóriás Apple számítógépeken. A munkaerőpiacon versenyképes tudást jelent a rendszer ismerete. 

A médiaműhely a fiatalok tudatos médiahasználatát segíti, ami magában foglalja a felelősségteljes jelenlétet, de a videókészítést és -vágást, valamint a streaming és podcast készítés alapjait is, így saját műsort is gyártanak majd. A Kocka Klub foglalkozásai pedig a logikus gondolkodást és a problémamegoldó képességet fejlesztik.

Eddig két intézmény csatlakozott a programhoz, a Kecskeméti Katona József Gimnázium Arany János Tehetségkutató Programjának 48 tanulója, illetve a Kecskeméti Szakképzési Centrum fiataljai is érdeklődnek a lehetőség iránt. Ralf Robert hangsúlyozta, hogy mindazon hátrányos helyzetű fiatalt szeretnék bevonni, aki érdeklődik a lehetőség iránt. Céljuk, hogy példát mutassanak az alulról építkező szervezeteknek.

A program védnökei Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, jövőkutató, antropológus és dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere.

A program finanszírozása júniusig biztosított, de szeptemberben is szeretnék elindítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában