népdalkutatás

2022.02.15. 10:10

Hanglemezen is rögzítik a kiskunsági dalokat

Berki Lilla székesfehérvári népiének-tanár a Kiskunság dallamkincseinek kutatása során közel hatvan olyan népdalra talált, amelyeket egykor Majsán és környékén gyűjtöttek.

Tapodi Kálmán

Kiváló muzsikusok tolmácsolásában lesznek hallhatók a Kiskunság dallamkincsei

A kiváló népdalénekes visszatérő vendége a városnak, és már másfél évtizede tanára a Lurkó tánctábornak, ahol ének- és hangszeres képzést is kapnak a fia­talok. Ott született az ötlet, hogy az összegyűjtött dallamokat hanghordozón is rögzíteni kellene.

– Bartók Béla meghatározása szerint a népdal az, amit sokan és sokáig énekelnek. A dalok továbbadásában nekünk, pedagógusoknak is hatalmas a felelősségünk, így aztán több mint egy éve hozzáfogtunk a lemez előkészítéséhez – nyilatkozta Berki Lilla, aki maga is közreműködője a fel­vételeknek.

A különleges alkalomra szerveződött még egy férfidalárda is, melynek tagjai a tehetséges majsai énekes, Szekeres Kamilla Apollónia irányításával hetek óta gyakoroltak.

A lemezre végül 14 dal kerül. A gyermekjátékok mellett katona- és boros nóták, szerelmes és lakodalmas dalok is helyet kapnak a hanghordozón, melyen kiváló muzsikusok játszanak. A Sergő, valamint az óbecsei Fokos zenekar – a Fölszállott a páva tehetségkutató 2018-as győztesei – is közreműködnek, melyeknek prímása Cseszák Zsombor, aki tavaly Junior Prima díjat vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában