Pályázat

2022.02.19. 06:55

Felújíthatják a vaskúti tanuszodát

Az elmúlt időszakban mind a Magyar Falu Programban, mind a Belügyminisztérium által kiírt pályázatokon, de a Bács-Kiskun megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban is eredményes volt a vaskúti önkormányzat.

Márton Anna

Alszegi Zoltán célja, hogy Vaskút minél élhetőbb és jobb ellátást biztosító település legyen

Fotó: Márton Anna

A TOP-pályázat keretében tudtuk megvalósítani a nagyobb beruházásokat – mondta hírportálunknak Alszegi Zoltán polgármester. Az elmúlt évben fejezték be a Kossuth utcában egy 24 férőhelyes, kétcsoportos bölcsőde építését. – Ezt az elmúlt év szeptemberében sikerült megvalósítanunk, a bölcsőde decembertől működik. Az intézményben jelenleg már 18 gyermek van. A beruházás anyagi hátterét, a 237 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) biztosította. Ugyancsak TOP-beruházás a Gara és Vaskút közötti kerékpárút, ami a 2021-es év első negyedévében indult el. 

Az intézményben jelenleg már 18 gyermek van. A beruházás anyagi hátterét, a 237 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) biztosította. 

Ugyancsak TOP-beruházás a Gara és Vaskút közötti kerékpárút, ami a 2021-es év első negyedévében indult el. 

Ez a pályázat kicsit csúszásban volt, az építési munkálatok később kezdődhettek meg. Ennek következtében pluszforrásigény vetődött fel, hozzávetőlegesen 150 millió forint, ezt kormánydöntés alapján kaptuk meg. Reményeink szerint ez év második felében, július-augusztusban sikerül forgalomba helyezni a kerékpárutat és birtokba vehetik a biciklisek. A Gara és Vaskút közötti kerékpárút, ami a két település közös beruházása, hozzávetőleg 650 millió forintba kerül – tájékoztatott a polgármester. 

A településvezető tovább sorolta az eredményes projekteket. 

– A település északi részének a csapadékvíz-elvezetését hivatott megvalósítani egy TOP-os pályázatunk 210 millió forintból. Ennek eredményeként megoldjuk a vízelvezetési problémákat a Hársfa utcában, továbbá a Bajai út, Kossuth utca, Petőfi utca Damjanich utca egy-egy szakaszán, valamint a Szeremlei utca teljes hosszában. Az elmúlt évben 40 millió forintból megvalósult a Baja–Vaskút közötti kerékpárút Vaskútra eső külterületi szakaszának felújítása Magyar Falu Programból. A Damjanich utca északi részén egy játszóteret építettünk, ugyancsak Magyar Falu Program-­támogatásból, közel ötmillió forintból, itt különböző játszótéri elemeket helyeztünk el 

– sorolta a polgármester. Sikeresen pályázott a település önkormányzata az Agrárminisztérium által kiírt fásítási programra, amiből 30 fa ültetésére nyertek támogatást. 

– Figyelemre méltónak tartom, hogy ez a pályázat összhangban volt a település fásítással kapcsolatos elképzeléseivel, és az itt nyert 30 darab konténeres facsemetét a Vaskút Községért Közalapítvány koor­dinálásával ki tudtuk egészíteni úgy, hogy a főutcán, a Kossuth utcában összesen 300 darab fát sikerült kiültetnünk. Ez azt jelenti, hogy mi nem csak passzívan várjuk a pályázatokat, hanem lakossági összefogással, a lakosoktól kapott támogatásból is megoldunk fontos dolgokat. Itt említeném meg, hogy a vaskútiaknak van egy régi vágya és szívfájdalma, az iskolai tanuszoda. Ezt eddig nem tudtuk felújítani. Az iskola működtetőjének, a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzatnak most lehetősége volt pályázni, és nyertek 180 millió forintot a tanuszoda felújítására. Itt most ennek a beruházásnak az előkészítése folyik, reményeink szerint a szeptemberben kezdődő tanévben már tanuszoda várja a diákokat – mondta Alszegi Zoltán. 

A polgármester azt is hozzátette, hogy az üzemeltetés egy újabb feladatot jelent majd, hiszen a vizet és a légteret is fűteni kell. Bíznak abban, hogy ezt hatékonyan megoldják. A környékbeli iskolák, intézmények is igénybe vehetik majd ezt a szolgáltatást. – Úgy tudom, ez egyedülálló, a Bajai járásban máshol nincs ilyen intézmény, ahol konkrétan az oktatási épületben van a tanuszoda – mondta Alszegi Zoltán. Sikerként említette, hogy az önkormányzati fenntartású idősek otthonában – a járványhelyzetre való tekintettel – a lakosok és vállalkozások támogatásából egy kulturált látogatóhelyiséget alakítottak ki. A tervekről a polgármester elmondta, hogy mivel a Magyar Falu Programban az elmúlt időszakban több pályázatot írtak ki, továbbra is szeretnének sikeresen részt venni a kiírásokon. 

Pályázatot nyújtottak be egyebek mellett a temetőben lévő ravatalozó felújítására, a Deák utcában még meg nem épült útszakaszra, pályáztak az orvosi rendelő víz-szennyvíz, elektromos rendszerének felújítására, burkolatcserére. 

A Belügyminisztérium által kiírt pályázatra is beadtak projektet, amelyből az Új utcának útburkolatát kívánják felújítani. Ezenkívül eszközbeszerzésre is pályáztak, amiből nagy teljesítményű fűnyírót terveznek vásárolni, valamint rendezvénysátor beszerzésére is benyújtott pályázatot az önkormányzat és a Vaskúti Római Katolikus Egyházközség. Folya­matosan figyelik a pályázati lehetőségeket, mert szeretnének megragadni minden lehetőséget, hogy Vaskút élhetőbb és jobb ellátást biztosító település legyen.

Megrendezhették a Vaskúti Vendégváró Vigasságok elnevezésű programot is 

A Deák utca egy szakasza szilárd burkolatot kap idén, közel 38 millió forintból, amit a Magyar Falu Program finanszíroz. A fennmaradó szakaszra idén adtak be pályázatot, bíznak a kedvező elbírálásban. Eszközbeszerzési pályázaton is sikeresen vett részt a Vaskúti Önkormányzat, egy gréder beszerzése van folyamatban, amellyel az önkormányzati bel- és külterületi utak karbantartását fogják elvégezni. Erre a célra a Magyar Falu Program pályázatból 10 millió forintot hívtak le. – Az elmúlt évben a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton útfelújításra nyertünk támogatást, amelyből a Széchenyi utca egyik szakaszát újítottuk fel. Ennek a pályázatnak önereje is volt, amit az önkormányzatunk vállalt és kezelni is tudott. Összesen 30 millió forintos bekerülési költségről van szó, aminek a 25 százalékát önkormányzatunk fizette. Továbbá az elmúlt évben rendezvényszervezésre is nyert az önkormányzatunk támogatást: az Európa a polgárokért uniós pályázati forrásból, nyolcmillió forintot, amiből megrendezhettük a Vaskúti Vendégváró Vigasságok elnevezésű programunkat – sorolta Alszegi Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában