Múzeumok Éjszakája

2024.06.16. 16:30

Önkéntesen vonultak be a szigorúan őrzött halasi börtönbe – galériával, videóval

Idén a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, az önkéntes „bevonulók” betekintést kaphattak a szögesdróttal és rácsokkal a külvilágtól elzárt és szigorúan őrzött intézmény mindennapi életébe.

Pozsgai Ákos

A Thorma János Múzeum elől rabomobillal, vagyis a letartóztatott, vagy elítélt fogvatartottak szállítására használt zárt rabszállító autóval indulhattak néhány órás kalandos körútjára az érdeklődők.

kutyás bemutató, Kiskunhalas
Kutyás bemutatót is láthattak az érdeklődők Halason
Fotó: Pozsgai Ákos

A börtönbe való biztonsági beléptetést követően a szögesdrótokkal körbevett udvaron Csontos Tibor bv. alezredes megbízott parancsnok helyettes és munkatársai fogadták a vendégeket, akik előbb a parancsnoki épület előadótermében hallgathattak meg egy általános tájékoztatót a halasi büntetés-végrehajtási intézményről, amely öt éve működik a városban, hogy mennyi elítéltet tartanak fogva és milyen jellegű bűncselekmények miatt kerültek a rácsok mögé. A parancsnokhelyettes tájékoztatójából az is kiderült, hogy milyen feltételekkel lehet valaki a büntetés-végrehajtási intézet munkatársa.

A rövid tájékoztató után a börtön udvarán kutyás bemutatót nézhettek meg a látogatók, majd a mintegy hetven fős csoportot két részre osztották és külön útvonalon kezdetét vette az interaktív börtöntúra. Elsőként a Duna-Mix Kft. börtönben működő kiskunhalasi fióktelepét nézhették meg a látogatók, a varrodában elítélteket foglalkoztatnak. Itt különböző kiegészítő egészségügyi felszereléseket, például lábzsákot, készítenek a fogvatartottak.

Van arra is példa, hogy az elítéltek a jóvátételi program keretében készítenek különböző dolgokat. 

Május végén, az intézmény korábbi közleménye szerint párnákat, képesség- és készségfejlesztő játékokat adtak át a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a helyi Konduktív Óvoda, Általános Iskola és Kollégium kis neveltjei részére. 

A készségfejlesztő játékokat elítéltek varrták kézműves foglalkozásokon. A Konduktív Óvoda, Általános Iskola és Kollégiumban 1982 óta alkalmazzák a Pető módszert a mozgássérült gyermekek nevelésében.

A közlemény szerint a játékokat és használati tárgyakat készítő elítéltek szerint a kézműves foglalkozások nem csak arra adnak lehetőséget számukra, hogy hasznosan töltsék idejüket, hanem segít nekik abban is, hogy pozitív élményeket szerezzenek. A kezdeményezés nemcsak a fogvatartottak számára jelent lehetőséget az újrakezdésre és a társadalmi visszailleszkedésre, hanem a helyi közösség is pozitívan értékeli.

A börtöntúra résztvevői megnézhették a börtön falain belül kialakított bírósági tárgyalótermet, ami a Covid-járvány idején különösen hasznos volt, hiszen nem kellett a börtönből előállítani a fogvatartottakat, a bíróság és a bv-intézet közötti, zárt internetes rendszeren keresztül meghallgatható a vádlott.

A bv-intézetben könyvtár és oktatótermek is vannak, valamint a vallási körlet részben kápolna is található.

A látogatók néhány zárkát is megnézhettek, ahol a fogvatartottak töltik az idejük nagy részét, és azt a látogató termet is, ahol üvegfalak mögül találkozhatnak a hozzátartozóikkal. A mintegy kétórás börtönlátogatás végén szintén rabszállítóval vitték vissza a látogatókat a múzeumhoz, hogy a Múzeumok Éjszakája programok eseményeibe kapcsolódhattak be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában