Szentmise

2024.06.16. 14:43

A bajai Jézus Szíve templom századik jubileumát ünnepelték – galériával

A bajai Jézus Szíve (kiscsávolyi) templom centenáriumi ünnepségsorozatának utolsó állomása vasárnap ünnepi, érseki szentmisével zárult.

Rab Rita

A száz éves jubileumot az egyházközség méltó módon ünnepelte meg. Május utolsó vasárnapján megkoszorúzták a templomkertben álló Szent II. János Pál pápa szobrát, melyet tíz évvel ezelőtt avatott az egyházközség. Majd június 9-én, vasárnap tartották a templombúcsút körmenettel, e hét végén dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke celebrálta a jubileumi szentmisét, hálaadásként. A szentmisén a város vezetői, iskolaigazgatók mellett jelen volt Zsigó Róbert államtitkár, aki maga is egyházközségi elöljáró.

Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke
Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke celebrálta a jubileumi szentmisét
Fotó: Rab Rita

A metropolita elsőként egy írás felolvasásával kezdte szent beszédét, majd a végén elárulta a híveknek, hogy ezt a feljegyzést 47 évvel ezelőtt, napra pontosan 1977. június 16-án ő írta, Soproni János akkori kiscsávolyi atya meghívására vezetett három napos lelki gyakorlat előszavául. Hozzátette a templom száz évéből ötvenre ő maga is jól emlékezik. A továbbiakban a templom rövid történetét ismertette a főpásztor, kiemelve: a csodaszép épületnek 1922-ben kezdődött az építkezése, ami nagyon gyorsan két év alatt megvalósult Váradi Lipót Árpád akkori érsek kezdeményezésére. Sajnos a hajdani érsek az építkezés végét nem érhette meg, időközben elhunyt. A templomot Zichy Gyula ( kalocsai érsek) szentelte fel. 

– Azáltal, hogy felépült ez a csodaszép templom, a hit erősségét és az emberek életerejét mutatja – mondta a főpásztor, majd hozzátette: a templom ott van, ahol Isten jelen van. 

– Nekünk katolikusunknak a templom nem csupán egy tiszteletre méltó épület, hanem találkozás Jézussal az Oltáriszentségben, illetve találkozás a hívek közösségével – emlékeztetett a katolikus hit lényegére dr. Bábel Balázs érsek. Hozzátette: nem az anyagi erő, hanem a hit építi fel a templomot. Ahol nincs hit, egy idő után elpusztul a templom is. Végezetül Pál apostol első levelét idézte, „eleven kövek módjára ti is lelki templommá, szent papsággá épültök, hogy Jézus Krisztus által Istennek kedves lelki áldozatokat mutassatok be” – és arra kérte a híveket, hogy eleven kövek módjára, éljenek tehát Krisztus követőiként.

Az érseki mise keretében az egyházközség által alapított emlékplakettet és rózsafűzért adtak át a templomban 35 esztendőn át szolgálatot teljesítő, ma már nyugalmazott Kereskedő Zoltán plébánosnak és az egykori kántorok, sekrestyések hozzátartozóinak. Kereskedő Zoltánt hatalmas, percekig tartó tapssal üdvözölték szeretett hívei.

Szakács Tibor plébánostól, a templom jelenlegi lelki vezetőjétől megtudtuk, hogy Várady Árpád érsek kezdte építtetni a templomot, azonban az érsek 1923-ban elhunyt. Az út, amelyen a templom és a plébánia található, régen róla kapta a nevét, majd a Sztálin-időszak elnevezése után Szegedi út lett, és az ma is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában