Bács-Kiskun

2022.01.27. 16:44

Lassuló ütemben nőttek a lakbérek tavaly decemberben

Lassuló ütemben nőttek a lakbérek tavaly decem­berben: országosan 0,6, Budapesten 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, az egy évvel korábbinál pedig országosan 13,1, Budapesten 12,7 százalékkal voltak magasabbak – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-t.

baon.hu

Fotó: Shutterstock

Az előző hónapban még országosan 1,1 százalékkal, Buda­pesten pedig 0,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Decemberben az elmúlt hónapok növekedésének eredményeként az országos lakbér­index már nagyjából elérte a járvány előtti szintet, a budapesti azonban még elmaradt attól. A közép-dunántúli és a dél-dunántúli településeken átlagon felüli, 15,0 százalékos, illetve 14,0 százalékos volt a lakbérek éves emelkedése, míg Észak-Magyarországon csupán 5,6 százalékos. 

A KSH szerint a lakásbérleti piac nagyvárosi koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Országosan a kiadó lakások kínálata érdemben nem változott, ami mögött vidéken minimális csökkenés, Budapesten pedig kismértékű növekedés húzódott meg. Ennek következtében az arányok némileg eltolódtak a főváros irányába, a 2021-ben figyelembe vett hirdetések 65 százaléka fővárosi, 24 százaléka megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott – írták. A tavaly kiadásra meghirdetett lakások alapterülete a megyei jogú váro­sokban 55 négyzetméter volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában