Összefogás

2022.01.09. 16:11

Baba-mama sarok teszi komfortosabbá a kórházi tartózkodást a halasi intézményben

A Kiskunhalason szültem/szülök Facebook-csoporthoz tartozó kismamák újabb kezdeményezése valósult meg: a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházában baba-mama sarkot alakítottak ki. Ennek az innovatív, együttműködő hozzáállásnak is köszönhető, hogy folyamatosan emelkedik a születések száma Halason: tavaly 1185 baba született, ami több mint duplája a három évvel korábbi adatnak, és négyszázzal magasabb a tavaly előttinél.

Mester-Horváth Nikolett

Közel 1200 gyermek született 2021-ben a kiskunhalasi kórházban

Forrás: Pozsgai Ákos/archív felvétel

A környékben egyedülálló módon, a szülészeti-és nőgyógyászati osztályon található helyiséget külsős, vizsgálatra érkező kismamák is használhatják, nem csak az osztályon fekvő édesanyák. – Még tavaly ősszel vetődött fel a baba-mama sarok ötlete. 

Több anyuka jelezte, hogy szeretnének egy olyan kis helyiséget a kórházban, ahol el tudnak vonulni megszoptatni, megetetni, tisztába tenni a babákat. 

Például, amikor vizsgálatra, gyógytornára viszik őket, és esetleg többet kell várni, de a vizsgálatok után is hasznos lehet egy ilyen kis sarok. A pandémia idején pedig különösen jó egy tiszta és intim helyiség babának és anyának egyaránt – avatott be motivációjukba Mihályi-Kocsis Edina, a Kiskunhalason szültem/szülök csoport egyik alapítója.

Dr. Sári Tamás osztályvezető főorvosnak továbbították a felvetésüket az édesanyák, a doktor úr pedig tovább vitte a kérdést Dr. Hornyák Éva főorvosnő és az kórház vezetése felé. – Ebben is, mint eddig mindenben, legyen szó az aranyórás szoba kialakításáról vagy adományozásról, a kórház, valamint a kora-, újszülött és szülészeti osztály vezetése maximálisan partner volt, és a világjárvány nehézségei ellenére igyekeztek segíteni, kitalálni azt, hogy ez az ötlet, hogyan és hol valósulhatna meg. Csoportunk jelmondatává vált Sári Tamás gyakran hangoztatott gondolata, miszerint: „Az igény megfogalmazása, előbb-utóbb megteremti a lehetőséget.” Az anyukák bátran mernek javaslatot tenni, kérni, mert tapasztalatunk szerint nyitott fülekre találunk – fogalmazott Mihályi-Kocsis Edina. 

Közösségi összefogással valósult meg a baba-mama sarok Forrás: Dr. Sári Tamás

A halasi kórház 2. emeletén, a szülészeti-nőgyógyászati osztály jobb szárnyában, a kora-, újszülött osztály előtti folyosón került kialakításra a baba-mama sarok. 

Igazi közösségi összefogásban valósult meg ez a szülőnek és gyermeknek is komfortos helyiség. 

A berendezést tekintve szinte mindent felajánlásokból sikerült megvalósítaniuk. Egy pelenkázót és egy kisszekrényt egy szegedi édesanya ajánlott fel, valamint a szoptatást, a babák etetését kényelmesebbé tevő karosszéket is egy Halason szült szegedi kismama adományozta az intézménynek.

Mihályi-Kocsis Edina hangsúlyozta, a csoportjuk egybehangzó véleménye az, hogy a halasi kórház vezetése és dolgozói nyitottak az innovatív  felvetéseikre.

 – Mindannyian, akik itt hoztuk világra gyermekünket, megtapasztalhattuk, hogy mindenki nap mint nap azért dolgozik, hogy egy családbarát és igazán ember központú intézmény legyenek. Hihetetlen hálásak vagyunk nekik minden segítségért és ezért a követendő szemléletért – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában