beruházás

2021.12.02. 11:25

Új jégcsarnokot építenek Kiskőrösön

Több mint egy évtizede, hogy Szekeres Károly lerakta a korongozás kultúrájának az alapjait Kiskőrösön. Az egykori csíkszeredai játékos az elmúlt évtizedben jégcsarnokot építtetett, melyet mára kinőttek. A Magyar Jégkorong Szövetség tao-­bizottsága döntést hozott arról, hogy támogatja a kiskőrösieket egy klasszikus jégkorongpálya építésében.

Barta Zsolt

Szekeres Károly, a kiskőrösi jégkorongozás megteremtője

Fotó: Barta Zsolt

A következő években Kiskőrösön több száz millió forintot költhetnek sportlétesítmény építésére és felújítására. Az igazán látványos nagyberuházás az új jégcsarnok felépítése lesz.

Kilenc éve épült Kiskőrösön egy kisebb jégpálya, ahol a HC Kiskőrös játékosai edzenek, és játszanak a nemzeti bajnokságban.

Emellett a korizni szeretők is igénybe veszik a két edzés között a jégfelületet. A történet több mint egy évtizedre nyúlik vissza, meséli Szekeres Károly, a csíkszeredai származású, Kiskőrösön élő vállalkozó. Bő egy évtizede döntött úgy, hogy a kiskunsági homokos terület közepén fekvő városban megteremti a jégkorongozás kultúráját. Ma már több mint százan sportolnak az egyesületben.

A jelenlegi küzdőtér 40x20 méteres, ezt bővítik ki szabványos – nagyobb – pályává, amely fölé egy új csarnok is épül, melyet a kiskőrösi Zahorszki Sándor tervezett. Az elmúlt tíz év kemény munkáját, eredményeit értékelve hozta meg a Magyar Jégkorong Szövetség tao-bizottsága a támogató döntést, hangsúlyozta Szekeres Károly, a HC Kiskőrös elnöke.

A régi csarnok nagy részét lebontják, de a fogadóépület-rész és az öltözők megmaradnak, az utóbbiak száma kettővel bővül, illetve egy több száz fős nézőteret is kialakítanak majd.

Az egyesület alapítója úgy tervezi a munkálatok indítását, hogy a bajnoki meccsekbe ne zavarjon be az építkezés. Azaz vagy 2022. április 1-jén indul, és a bajnokság elejére elkészül az új épület, vagy pedig egy évvel később fognak a munkához.

A pálya megálmodója büszkén mesélte, hogy a 2021–22-es évadban a teljes vertikumban, a nemzeti bajnokság különböző csoportjaiban játszanak a sportolóik. Az után­pótlás-korosztályok közül az U8, az U10, az U12, az U14, az U16, az U18, illetve a felnőtt­csoportokban is pályára lépnek csapataik.

Példákkal is illusztrálta a kőrösi csapatok helytállását. Az U12-es, az U14-es és az U16-os kiskőrösi csapatok a nagypályás bajnokságban szerepelnek. A nagynevű, országos szintű csapatok B kategóriájában játszanak a kőrösi jéghokisok. Az U14-es kiskőrösi gárda a bajnokság alapszakaszában második lett, így a B kategóriá­ban a 2. helyre lépett. Az U14-esek korosztályában meglehetősen sok, mintegy 39 csapat küzd egymással. A következő mérkőzéseken olyan nagy múltú egyesületekkel mérkőznek, mint a MAC, a Jászberény, a KSI, a Szigeti Bikák, a Vasas és a Szombathely. A bajnokság leggólerősebb játékosa a kőrösi Opauszki Márton, aki eddig 28 pontot szerzett.

Az U16-os csapatot az országos bajnokság B csoportjába nevezték. A kiskőrösi sportolók első helyet harcoltak ki a nyolc együttes között. Hét forduló után – az alapszakaszban – 18 pontot szereztek a fiúk. Országos szinten több csoportban 29 csapat küzd egymással. Így nyolc felső kategóriás csapattal folytatódik a küzdelem. Olyanokkal, mint az UTE, a Fehérvár, a Ferencváros, a Győr, a Sportország, a Székely Jégkorong Akadémia és a KMH. A bajnokságban a második legtöbb gólt a Kiskőrös játékosa, Agócs Milos szerezte. Szekeres Károly szerint nagyon erős ez a korosztályuk, mivel az ugyancsak saját nevelésű jégkorongozó, Fekete Kristóf a negyedik, míg Kuntics Dávid pedig ötödik ezen a ranglistán.

Az U18-as kategóriában a játékosok a kispályás kategóriában játszanak, itt a bajnokságban a második helyen szerepelnek. A felnőttbajnokságban második éve játszanak. Itt is a kispályás csoportban küzdenek, jelenleg a második helyet foglalja el a csapat, mondta Szekeres Károly, az egyesület alapítója.

Szekeres Károly, a kiskőrösi jégkorongozás megteremtője
Fotó: Barta Zsolt

Egy életre szóló élmény a jégkorongozás

– Felülmúlta az elvárásaimat az az érdeklődés és az a sikersorozat, amely övezi a kiskőrösi jéghokisportot – mondta Szekeres Károly. – A jelenlegi pálya építése után hat évvel kiderült, hogy bővíteni kell a csarnokunkat. Ez óriási kihívás, de kellemes feladat. Az elvi támogatást a szövetségtől megkaptuk, már csak az építési engedélyre várunk. Hogy mivel lehet rávenni a Z generációs gyerekeket arra, hogy ne a mobiljukkal töltsék a szabadidőt, hanem lejöjjenek a jégre? Példát kell mutatnunk nekünk, felnőtteknek: hangsúlyozzuk, hogy a jégkorongozás egészséges, sérüléstől mentes, óriási élmény, és életre szóló barátságok kötődnek. A sportolók ízületeit nem veszi erőn felül igénybe a korcsolyázás. A tapasztalataink szerint asztmás és egyéb légúti betegségektől szenvedő játékosaink tünetmentesek – mondta Szekeres Károly.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában